Отбелязваме Месеца на информираността за стволовите клетки в България за трета поредна година

OFFNews 01 юли 2024 в 10:00 15041 0

Месец за информираност

Снимка Биорегенерация

Месеца за повишаване на информираността за стволовите клетки

В първия ден на юли за трета поредна година в България ще бъде отбелязано началото на Месеца за повишаване на информираността за стволовите клетки. По традиция в продължение на целия месец най-голямата българска тъканна банка „Биорегенерация“ ще провежда различни събития в страната, чиято цел е да запознаят българската общественост с темата за стволовите клетки, тяхното извличане и приложения.

Инициативата, която набира все повече популярност по света, стартира през 2013 г. по предложение на Office of Disease Prevention and Health Promotion към Министерство на здравеопазването на САЩ. Тя цели да повиши образоваността на лекарите и обществената осведоменост за това колко важни за съвременната медицина са стволовите клетки, извлечени от кръв и тъкан от пъпна връв. Към днешна дата те се прилагат успешно при лечението на повече от 100 заболявания, сред които анемии, някои видове левкемии, лимфоми, таласемии, и дори СПИН, Алцхаймер и Паркинсон.

Същевременно в клинично изпитание са експериментални терапии за повлияване на състояния от аутистичния спектър, както и диабет тип 1. Окуражаващо е, че списъкът непрекъснато нараства. Това превръща стволовите клетки, извлечени от кръв и тъкан от пъпна връв, в безценен дар от природата, който може да се получи единствено при раждането.

Защо е необходимо повишаване на информираността за стволовите клетки у нас и по света?

Всеизвестен факт е, че по време на бременността в тялото на майката се формират два органа, които съществуват само до появата на бебето на бял свят. Става въпрос за пъпната връв и плацентата, разбира се. Обичайно, след като изпълнят функцията си, те са считани за биологичен отпадък, макар че съдържат безценни стволови клетки, които могат да бъдат съхранени и впоследствие използвани за лечение в животоспасяващи терапии. По данни на НСИ в България през 2023 г. са родени 57 478 деца, а статистиката на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ сочи, че за изминалата година са регистрирани 10 388 запазвания на тъкани и клетки при раждане, което е приблизително 18%. През 2022 г., когато са родени 56 917 бебета, процентното съотношение на запазения материал е 19%, а през 2021 г. това съотношение е било 16 на сто от 58 678 раждания.

Криосъхранение, снимка: Биорегенерация

За сравнение в САЩ, от където започва честването на Месеца за повишаване на информираността за стволовите клетки, при близо 4 милиона раждания годишно процентът на съхранение е едва между 5 и 10. Смята се, че основната причина за този нисък процент на съхранение е липсата на информираност относно възможностите за запазване на стволови клетки, както и за ползите от прилагането им.

Приложения на стволовите клетки от пъпна връв

Стволовите клетки от пъпна връв са открити през далечната 1978 г., но първата трансплантация с тях е извършена едва 10 години по-късно – през 1988 г. От този момент медицината се е развила значително, като непрекъснато се откриват нови приложения на стволовите клетки от кръв и тъкан от пъпна връв. Например, за лечение на заболявания като левкемия, онкологични кръвни заболявания, Алцхаймер, както и имунни нарушения. В наши дни се провеждат и експериментални терапии със стволови клетки за повлияване и подобряване състоянието на деца с аутизъм, както и проучвания и клинични изпитвания за лечение на диабет тип 1. В началото на 2022 г. научните среди съобщиха за първия в света случай на излекуване на СПИН след трансплантация на стволови клетки от кръв от пъпна връв. До този момент на медицината са били известни само още няколко пациенти, излекувани от СПИН, но в техните случаи за трансплантациите са използвани стволови клетки от костен мозък.

За науката вече е известно, че плурипотентността на стволовите клетки от пъпна връв ги прави по-ефективни при трансплантация, отколкото тези от костен мозък. Затова не е изненада, че все повече хора избират трансплантации на кръв от пъпна връв всяка година.

Кутия за транспортиране на проби, снимка: Биорегенерация

Любопитен факт е, че знаменитости, сред които тенисистът Рафаел Надал и футболните легенди Кристиано Роналдо и Дейвид Бекъм също са се доверили на терапии със стволови клетки от пъпна връв за лечение на спортни травми. Известната американска актриса Селма Блеър, която страда от множествена склероза, обяви, че е в период на ремисия благодарение на трансплантация на мезенхимни стволови клетки.

Не пропускайте възможността да научите повече за огромния потенциал на стволовите клетки, както и какви са спецификите при вземането, извличането и съхранението им. В Месеца на информираността тъканна банка „Биорегенерация“ ви приканва да попитате специалистите ѝ за стволовите клетки и да споделите наученото с възможно най-много хора, защото така помагате за спасяването на човешки животи. На страницата на биобанката можете да се информирате за градовете и датите, в които ще се провеждат планираните срещи. Своите въпроси за всичко, свързано със стволовите клетки, можете да зададете и на телефон 0882 373 318, на имейл: [email protected], както и в офисите на биобанката: София, МБАЛ "Надежда", ул. "Блага вест" №3 и София, Paradise Center, ет. 3 /близо до МЦ „Надежда“/.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Ще се разцепи ли ДПС