От 1 юли ще се влиза по нов начин в страната (обновена)

OFFNews 30 юни 2021 в 17:15 13038 0

Снимка БТА, архив

От 1 юли в България ще се влиза по нов начин, обяви министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров.

Ресорният министър посети ГКПП "Калотина", където ще започне да се прави проверка на ваксинационните сертификати и с четец.

По думите на Кацаров държавите ще бъдат разделени на няколко зони - червена, оранжева и зелена. "Хората, които са в зелена зона, влизат с най-облекчения режим, от оранжева зона с малко по-строг режим, на част от тези хора ще се правят допълнителни тестове на случаен принцип. А тези, които са в червена зона, няма да бъдат допускани в страната", каза министърът. 

Със заповед, издадена днес, министърът определи кои държави влизат в трите зони, както и по какви критерии ще се разделят. Пълната заповед може да видите тук

Критерии за оценка на разпространението на COVID–19 са:

- 14-дневна заболяемост;

- седмична положителност на проведените лабораторни изследвания;

- ниво на изследване в държавата;

- идентифициране на вариант на SARS-CoV-2, определен като вариант, будещ „безпокойство";

- липса на достатъчно информация.

"Списъкът на страните ще се обновява веднъж седмично, така че хората да имат предвидмост, да не е както беше досега - министърът издава една заповед и казва от утре тези страни така, пък другите така", заяви той.

В зелената зона ще са държави, които:

- към момента на оценка 14-дневната заболяемост на 100 000 население е пониска от 75 на 100 000 население и седмичната положителност на проведените лабораторни изследвания е по-висока или равна на 4 %; 

- към момента на оценка 14-дневната заболяемост на 100 000 население е между 75 и 200 на 100 000 население и седмичната положителност на проведените лабораторни изследвания е по-ниска от 4 %.

За оранжева зона ще се определят страни, които:

- към момента на оценка 14-дневната заболяемост на 100 000 население е между 75 и 200 на 100 000 население и седмичната положителност на проведените лабораторни изследвания е по-висока или равна на 4 %; 

- ако към момента на оценка 14-дневната заболяемост на 100 000 население е между 200 и 500 на 100 000 население.

В червената зона ще бъдат включени страни, в които:

- към момента на оценка 14-дневната заболяемост на 100 000 население е повисока или равна на 500 на 100 000 население; 

- липса на достатъчно информация за държавата, на периодично актуализиране на информацията или на достоверен източник на информация, или ако нивото на изследване е по-ниско от 300 проби на 100 000 население; 

- ако в съответната държава се разпространява вариант на SARS-CoV-2, будеш „безпокойство“, вземайки под внимание обемите на секвениране и равнището им на предаване.

В заповедта, издадена от министъра на здравеопазването, е определено и кои страни влизат в трите зони. В зелената зона са:

Австрия, Германия, Естония, Исландия, Литва, Люксембург, Малта, Полша, Словакия, Унгария, Финландия, Хърватска, Гърция, Дания Италия, Словения, Франция, Норвегия, Република Сан Марино, Княжество Андора, Княжество Монако, Държавата град Ватикан.

В оранжева зона са всички, които не са в червената и зелената.

Червена зона обхваща страните: Индия, Бангладеш, Непал, Мианмар, Бутан, Шри Ланка, Малдиви, Бразилия, Република Южна Африка, Ботсвана, Танзания, Сейшели, Намибия, Замбия, Тунизийска република, , Оман, Малайзия, Монголска народна република, Колумбия, Чили, Източна република Уругвай, Аржентина, Бразилия, Парагвай, Боливия, Перу, Коста Рика, Гватемала, Белиз, Р Ел Салвадор, Куба и Доминиканска Република.

Държави, с които Република България е постигнала споразумение за свободно преминаване на реципрочна основа са Румъния, Чехия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови