Остър дефицит на медицински сестри в яслите, заплатите са ниски

OFFNews 11 април 2024 в 09:46 1534 0

детска ясла

Снимка Pixabay

Недостиг на медицински сестри

Независимо от обещаното увеличение на заплащането на медицинските сестри, работещи в детските градини и яслите, проблемите в сектора остават почти същите. В много от детските градини медицинската сестра е само една, а децата са 3-4 групи, по няколко паралелки. 

Работата е отговорна, а изискванията от страна на родителите са много. Мотивацията на медицинските работници да работят в детски учебни заведения е изключително ниска и това е основната причина този вид персонал в детските градини да не достига.

По БНР председателят на Медицинската федерация към КТ „Подкрепа“ Росица Палешникова припомни, че в яслите за децата до 3-годишна възраст трябва да се грижат именно медицински сестри. Тя добави, че въпреки обещанието за увеличение на заплащането на медицинските сестри в общинските градини и ясли в София, преговорите все още продължават.

„Преминаха в една по-добра насока, с цел да могат да се привлекат по-млади кадри в тази сфера, тъй като сега медицинските специалисти, които се грижат за децата, и в ясли, и градини, и в училища са предпенсионна и пенсионна възраст. Няма как да не бъде така, при положение, че основната заплата им е 1350 лева. Сега нещата тръгнаха в добра посока, да се направи нещо за младите кадри“, обясни Палешникова.

Здравни служители от училища и детски градини в София излязоха на протест

Тя добави, че следващата среща е в петък и изрази надежда в скоро време да бъде подписан колективния трудов договор.

По думите ѝ, над 30 000 са медицинските сестри, които не достигат в цялата страна.

„От Министерството на здравеопазването ни дадоха една справка за заплатите през месец декември 2023 г. От 200 болници има едва 5 или 6, в които заплатите на лекарите минават 2000 лева и пак същия брой, в който медицинските сестри и акушерките стигат до 1400 лева. Няма никаква политика за кадрите работещи в здравеопазването“, изтъкна Росица Палешникова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков