Омикрон вече доминира в страната, грипът също е тук

OFFNews 14 януари 2022 в 10:00 3025 2

Снимка БТА архив

Вече 40% е делът на пробите с "Омикрон" и може да се каже, че този вариант вече доминира в страната. От вчера имаме още 75 нови проби, съобщи директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова по бТВ.

Омикрон добавя нови области - Монтана, Велико Търново, Смолян, Кюстендил, обясни тя. По думите й заразените са хора, които не са пътували. 

Най-засегната е възрастта на активните хора – между 30 и 40 години, а другата по-засегната група е между 50 и 60 години, има заразени три малки деца на 1, 2 и 3 години, както и две деца на 16 години.

Задава се много голяма вълна, пикът вероятно ще е до края на януари. Ако съдим по протичането ѝ в Южна Африка, можем да очакваме бързо достигане на пика, кратко задържане там и бързо намаляване на случаите", прогнозира проф. Христова. 

Вече има и четири нови случая на грипен вирус AH3N2, грипът е тук и се разпространява, обясни директорът на НЦЗПБ. 

Според нея новият план за справяне с пандемията е професионално изготвен и е "най-доброто, което сме имали досега", тъй като интензивните легла са основен критерий за промяна на мерките.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

1

clinical

14.01 2022 в 10:38

Страшно е хора, пазете се! Плашете се! Стойте си вкъщи, залостете вратата и не пускайте никой! Маската сваляйте само докато се къпете!
Вижте колко е страшно: "...има заразени три малки деца на 1, 2 и 3 години". Ама че те се лекуват вкъщи с чай, го няма...
И един въпрос: половината истина цяла лъжа ли е?
 
X

Да помогнем на украинските деца!