Официално отпадна таванът за доплащане на лекарства

OFFNews 28 декември 2016 в 13:02 2074 0

Министерският съвет прие промяната в Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти, с което официално отпада таванът за доплащане на лекарства, включени в Позитивния лекарствен списък.

Идеята беше пациентите да не доплащат повече от 60% от стойността на най-евтиното лекарство в група медикаменти, заплащани от Здравната каса.

НЗОК заплаща най-евтиното лекарство от групата и ако на пациента бъде предписано по-скъпо лекарство, той трябваше да заплаща разликата. След влизане в сила на промените в наредбата Здравната каса вече ще заплаща само медикаменти до този ценови таван и пациентите няма да плащат повече от 60% от най-евтиното лекарство.

Промяната беше заложена в наредбата на Министерството на здравеопазването и влизането ѝ в сила беше отлагано няколко пъти.

Анализът показа, че голяма част от сега съществуващите лекарствени продукти на българския пазар няма да могат да отговорят на изискванията и ще бъдат изтеглени от него. Това, от своя страна, може да доведе до компрометиране на започналото лечение или до неговото преустановяване, обясняват от пресслужбата на правителството.

Отмяната на правилото е необходимо с оглед запазване на многообразието от лекарствени продукти на българския пазар, съответно широк кръг на избор на лечение от страна както на лекуващия лекар, така и на пациента.

Допълнително положително въздействие ще се реализира и по отношение на запазване на основните принципи на свободна конкуренция между стопанските субекти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews