МЗ се отказа от тавана за доплащане на лекарства

OFFNews 05 декември 2016 в 17:18 3622 0

Здравното министерство се отказа от тавана за доплащане на лекарства. 

Предложението беше пациентите да не доплащат повече от 60% от стойността на най-евтиното лекарство в група медикаменти, заплащани от Здравната каса. 

НЗОК заплаща най-евтиното лекарство от групата и ако на пациента бъде предписано по-скъпо лекарство, той трябваше да заплаща разликата. След влизане в сила на промените в наредбата Здравната каса вече ще заплаща само медикаменти до този ценови таван и пациентите няма да плащат повече от 60% от най-евтиното лекарство.

Промяната беше заложена в наредба на Министерството на здравеопазването и влизането ѝ в сила беше отлагано няколко пъти. 

Последната идея беше наредбата да влезе в сила от началото на следващата година, но в крайна сметка ведомството напълно се е отказало от мярката след оценка на въздействието. 

Според доклад на здравния министър в оставка Петър Москов анализът показва, че с новата мярка много лекарства на българския пазар няма да могат да отговорят на изискванията и ще бъдат изтеглени, което може да компрометира започнало лечение или да доведе до преустановяването му. 

В момента наредбата е атакувана и пред Върховния административен съд. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови