Одобриха още 14 млн. лв. за ремдесивир и пари за първа линия през 2021

OFFNews 02 декември 2020 в 16:08 964 0

Още до 14 млн. лв. отпуска държавния бюджет на здравното министерство за купуване на ремдесивир, съобщиха от Министерски съвет след правителственото заседание. Предвид извънредните обстоятелства в условията на усложнена епидемична обстановка от COVID-19 се налага своевременното осигуряване на ремдесивир, поясняват оттам.

Правителството одобри и финансово разпределение на средствата от ЕС за 2021 г. в подкрепа на преодоляването на последиците от коронакризата по механизма REACT-EU.

Парите се разпределят в два транша с бюджетите на ЕС за 2021 и 2022 г. За догодина средствата от REACT-EU за България са 804,2 млн. лева. С тях ще бъдат финансирани мерки за подкрепа на инвестициите в продукти и услуги за здравно обслужване, инвестиционна подкрепа за малки и средни предприятия, схеми за заетост и подкрепа за самостоятелно заети лица. Предвидени са и средства, с които ще бъде продължен проектът „Топъл обяд".

Правителството даде съгласие също така да бъдат разпределени безвъзмездните помощи по програма „Развитие на човешките ресурси" от 182 млн. лв. С парите се обезпечават плащанията по 1000 лева месечно за 23 000 медици на първа линия, изплащането на компенсациите за заетите в неплатен отпуск от затворените икономически сектори, както и сключването на договори с общините за предоставяне на патронажна грижа за най-уязвимите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!