Очаква се САЩ да разреши употребата на ваксината на ''Мoderna'' в петък

Ваксината е ефикасна и предотвратява тежката форма на COVID-19

Йорданка Веселинова 15 декември 2020 в 15:54 1150 0

Снимка архив

Според публикувания днес доклад на Американската агенция по храните и лекарствата ваксината на американската фармацевтична компания "Moderna" e ефикасна и предотвратява тежките случаи на COVID-19, съобщава "Ню Йорк таймс". Очаква се ваксината да бъде одобрена за употреба, съобщава източник на изданието.

Докладът на Агенцията потвърждава оценката на компанията за ефикасност на ваксината от 94,1%. Страничните ефекти - сред които треска, главоболие и умора, са неприятни, но не и опасни, се казва още в доклада. Ваксината действа и на възрастните хора - след клиничните тестове е доказана ефикасност от 86,4%.

За разлика от ваксината на "Pfizer" и "BioNTech", която започва да действа 10 дни след първата доза, ваксината на "Moderna" има ефект още след първата доза.

Очаква се ваксината да бъде спешно одобрена в петък. Новината идва на фона на рекордния брой жертви на коронавируса в САЩ, който достигна 300 хил. души.

САЩ има сключен договор за 200 млн.дози от ваксините на  "Pfizer" и "BioNTech" и "Moderna". Към момента ЕК има сключени споразумения с шест фармацевтични компании, сред които са и тези три, за общо над 800 млн. дози ваксини - почти два пъти повече от населението на ЕС. Очаква се първото заседание на Европейската агенция по лекарствата за ваксината на "Pfizer" и "BioNTech" да се проведе на 29 декември, въпреки настояването на Германия за одобрение на ваксината още преди Коледа. Възможна дата за заседанието за ваксината на "Moderna" е 12 януари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews