Парите за болници и аптеки блокирани заради забравения избор на шеф на НЗОК

OFFNews 18 февруари 2015 в 12:35 3681 1

Д-р Румяна Тодорова

Снимка БГНЕС/Боби Тошев

Д-р Румяна Тодорова

Съществува реална опасност да бъдат забавени плащанията от НЗОК към всичките й договорни партньори: аптеки, джипита и лекари специалисти, лаборатории, зъболекари и болници, както и заплатите на служителите в централното управление на Здравната каса. Причината е забавянето на избора на нов управител на Здравната каса, съобщи пресцентърът на НЗОК.

До конфузната ситуация се стигна, след като депутатите, улисани в дебати за явно много по-важни им законопроекти, забравиха за изтеклия на 12 февруари мандат на д-р Румяна Тодорова, която обяви, че след 12 февруари няма законовото основание да продължи да разписва каквито и да било документи. След като по темата се разшумя в медиите, депутатите се забързаха и обсъжданията на кандидатури започнаха. Нов управител обаче ще има най-рано в края на месеца заради задължителната процедура, през която трябва да се мине преди гласуването в пленарната зала.

Ще бъдат забавени следните плащания:

- на аптеките за първите 15 дни на януари (плащането трябва да се извърши в срок до 19 февруари);

- на всички останали договорни партньори на Касата за януари (извънболнична месицинска помощ, лаборатории, дентална помощ, болници) (плащанията трябва да се извършат на 25 и 26 февруари);

- заплатите на служителите в централното управление на НЗОК, които се превеждат на 27 февруари.

Забавянето на парите на болниците ще доведе до забавяне разплащането на доставчиците и изплащането на заплатите на персонала.

Има реална опасност от предявяване на съдебни искове към НЗОК за лихви към забавените плащания.

"Много от служителите в НЗОК имат задължения към банките. Ако заплатите им не се приведат в срок, заемите не могат да бъдат обслужени, което не е без последствия за задължените лица", се казва в прессъобщение на НЗОК.

При така създалата се ситуация не могат да бъдат придвижени и протоколите за лекарства на пациентите.

Към момента са обработени протоколи от комисията за скъпоструващо лечение в Централното управление на НЗОК за следните заболявания:

Хроничен вирусен хепати – одобрени 91 ЗОЛ, отложени – 4 ЗОЛ;

Серопозитивен ревматоиден артрит и ювенилен артрит – одобрени 171 ЗОЛ, отложени -9 ЗОЛ;

Анкилозиращ спондилит и Псориатичен артрит – одобрени 185 ЗОЛ, отложени – 17 ЗОЛ;

Десиминиран лупус еритематодес – одобрени 6 ЗОЛ, отложени – 2 ЗОЛ;

Грануломатоза на Wegener – одобрен 1 ЗОЛ.

Пациентите с одобрени протоколи не могат да получат лекарствата си и това ще доведе до прекъсване на лечението им.

Пациентите с отложени протоколи могат да бъдат лишени от лечение за по-дълъг период, тъй като отлагането им е свързано с предоставяне на комисията на допълнителни изследвания, консултации или други документи.

При последните две заболявания - Десиминиран лупус еритематодес и Грануломатоза на Wegener става дума за редки болести и забавянето на лечението и на един човек е от значение, подчертават от Касата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови