Обявяват публично как се разпределят парите за болниците и лекарствата

OFFNews 29 април 2015 в 21:03 2898 0

Разпределението на парите, които Здравната каса плаща на болниците и за лекарства и медицински изделия, ще бъде обявявано публично на страницата на НЗОК. Това решиха депутатите от здравната комисия в парламента по време на гласуването на второ четене на поправките в Закона за здравното осигуряване.

Предложението дойде от депутата от БСП д-р Емил Райнов и беше подкрепено от 14 депутати, а двама се въздържаха. 

Депутатите приеха и предложението да се публикуват пълни стенографски протоколи на заседанията на Надзорния съвет на Касата. Предложението отново беше направено от Райнов.

Здравният министър Петър Москов изрази опасението, че публикуването на тези стенограми може да засегне търговски тайни. На това депутатът от ДПС Хасан Адемов отговори, че има възможност при необходимост секретните места да се скриват.

Управителят на НЗОК д-р Глинка Комитов обяви, че подкрепя напълно предложението и че дори е съгласен заседанията на Надзора да се излъчват онлайн.

Оживени дискусии предизвика предложението за увеличаване на представителите на държавата в Надзора на Касата от 4 на 6 души. 

Здравният министър подкрепи предложението, като подчерта, че с тези допълнителни представители ще се гарантира изпълнението на държавната политика.

Държавата – това сте вие. Наистина ли не искате да има някой, който да се грижи да се изпълняват решенията, които вие сте взели“, каза Москов.

Цялата история на здравноосигурителната система в България говори за това, че досега само са влагани още и още средства без контрол на разходването им и без ясни резултати. Такива промени вече бяха направени в Хърватия, Естония и Унгария, подчерта министърът.

Срещу предложението се обявиха депутатите от ДПС и БСП, а представители на съсловните организации на работодателите и синдикатите обявиха, че ако това решение бъде прието, ще преосмислят участието си в Надзора.

В крайна сметка гласовете се разделиха – 8 депутати гласуваха „за“ и 8 - „против“ предложението, затова решението за това дали да има още двама представители на държавата в Надзора на Касата ще зависи от гласуването в пленарна зала.

Депутатите приеха още предложението НЗОК да проучва дали пациентите са удовлетворени от лечението в болниците, което ще става по критерии, изработвани от министъра на здравеопазването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови