НЗОК няма да плаща за лечение на Хепатит C, ако реши, че пациентът няма да живее

OFFNews 10 януари 2017 в 21:48 23754 6

Здравната каса няма да плаща за лечение на Хепатит C, ако прецени, че пациентът няма да живее дълго, става ясно от нови правила за лечение на заболяването, приети от Надзорния съвет на НЗОК. 

Новите правила трябва да влязат в сила след 6 дни. 

Според новите правила лечение няма да се заплаща при наличие на заболявания, които не са свързани с черния дроб, както и при употреба на алкохол. 

"Това е безумие. С тези критерии и правила Касата започва да играе ролята на лекуващ орган. Тук пише, че няма да бъдеш лекуван, ако ти имаш Хепатит С, защото някъде някак си си се заразил, обаче имаш и проблем с бъбреци или примерно някакво ревматологично заболяване. Особено ако някой чиновник прецени, че продължителността на живота ти ще е малка и не е рентабилно да бъдеш лекуван, защото скоро ще умреш. Кой от тези чиновници преценява кой кога ще умре", коментира председателят на Федерация "Български пациентски форум" Иван Димитров, цитиран от Дарик.

От НЗОК обясняват, че промените са необходими, защото става въпрос за скъпоструващо лечение и то трябва да се предписва на хора, на които наистина ще помогне. 

Новите правила не целят да правят рестрикции по отношение на пациентите, но е по-добре да се лекуват хора, които са перспективни. А когато лекарите кажат, че дадено лечение не е целесъобразно, Касата няма как да го плати, обясняват от НЗОК.

Според Димитров обаче Касата няма да се допитва винаги до лекарите. 

"Във всичките тези критерии, документации и простотии е заложено, че лекарят може да предпише терапията, но Касата по икономически причини може да не разреши тази терапия. Т.е. лекарят може да казва - единственият ти шанс да се излекуваш е с тази терапия, а Касата отново се превръща в лекуващ орган и казва - няма да изпишем тази терапия по икономическа целесъобразност, защото тя е скъпа. Това е безумно, това е геноцид в абсолютния му вид", допълва той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12182

6

sawall

12.01 2017 в 13:04

Поредната жалка история за разпадащото се (въпреки усилията на накои от малцината лекари и сестри) българско здравеопазване. Жалка, отвратителна, гнусна и тъжна история.

13510

4

Mayya

11.01 2017 в 10:03

Това с "кой е перспективен", ама много ми хареса. По какъв критерий "перспективен" не е ясно. Явно по предполагаем брой изживени дни, примерно. Предполагаем от НЗОК. А, така! Да се приложи, задължително и при всички скъпоструващи терапии. Особено онкологичните. Ще им правим ние на нЕкви си станали на по 60 и нагоре години химиотерапии, а те ще ми умират. Я, там в графа безперспективни. Абе, я най-добре всички в таз графа. Колко пари ще се спестят ...

12678

3

sek.1

11.01 2017 в 08:37

Както са я подкарали да върнем концлагерите . По евтино ще им е .

13604

2

In Trum we trust

11.01 2017 в 05:17

Бахти изродите, кой изрод ще решава кой ще живее и кой не бе!? Риформатора Москов кога ще бъде тикнат в затвора!?

5630

1

deyan_h

10.01 2017 в 22:22

МхМхъмъхъмхъъъмхъ ))))))))))))))))))

Нещата съвсем не са така многозначни, както ....

Абре, кой тоя Оффнюз дет все пише, мама и не и ли е дала нормално име ????????????