НЗОК изпрати писма на 700 души с информация от здравните им досиета

OFFNews 17 септември 2018 в 17:16 3519 0

Здравната каса изпрати писма на 700 души с информация за използваната от тях медицинска и дентална помощ, отразена в информационната система на Касата.

Това е в рамките на кампания, която цели да включи активно пациентите в контрола върху изразходването на парите на пациентите за здраве, съобщиха от НЗОК. 

В писмата се съдържа информация, отразена в електронната система на НЗОК за периода 2017 - 2018 г. 

Идеята на Здравната каса е пациентите да сигнализират, ако установят, че предоставената информация се различава от действително получената медицинска помощ. 

От НЗОК очакват сигнали, ако има отчетена, но неизвършена медицинска дейност, ако е отказан достъп до медицинска информация, ако качеството на медицинската помощ не съответства на критериите за качество в националните рамкови договори, при поискани от болница, лекар или зъболекар суми извън заплащаните от НЗОК за предоставените дейности. 

Сигнали може да се подават на електронен адрес [email protected], на телефони: 02 9659 157, 02 9656 822, 02 9659 254, както и на адреса на Националната здравноосигурителна каса: 1407 София, ул. „Кричим“ №1.

За всеки сигнал ще бъде извършвана проверка от контролните органи на НЗОК/РЗОК и ще бъдат предприети законово установените мерки, обещават от НЗОК.

Всеки здравноосигурен може да влиза в личното си медицинско досие и да сравнява отчетените с реално извършените медицински дейности. Това става чрез уникален код за достъп, издаден от НЗОК/РЗОК, с Персоналния идентификационен код, издаван от Националната агенция за приходите или с електронен подпис.

От април 2013 г., когато започва да работи новата функционалност на персонализираната информационна система на НЗОК, до момента 100 878 здравноосигурени граждани са получили уникален код за достъп.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови