Ново отлагане: Хартиените рецепти остават

OFFNews 17 май 2021 в 16:22 2798 0

Преминаването изцяло на електронни рецепти отново се отлага. Рецептурните бланки с бял цвят ще се използват и след 1 юни. Това става ясно от проекта на Наредба за допълнение на Наредбата за допълнение на Наредба № 4 от 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти.

С изменението служебният кабинет оставя възможността лекарите да изписват медикаменти не само на електронни, но и на хартиени рецепти. Предишното допълнение към Наредбата постави краен срок за отпадане на хартиените рецепти - 1 юни. 

Новото удължаване е по молба и на Българския лекарски съюз, откъдето са заявили, че е по-добре да има паралелна възможност за изписване на лекарства и на хартия, за да могат лекарите, които нямат договор с НЗОК и колегите им от болничната помощ да се адаптират към изцяло електронен вариант за предписване на лекарствени продукти.

Преди дни пред OFFNews Димитър Маринов, секретар на България фармацевтичен съюз заяви, че аптечната мрежа е напълно готова за въвеждането на електронния документ. По думите му софтуерът в лечебните заведения също е адаптиран за издаване на е-рецепти, въпреки споменатите неотдавна аргументи, че забавянето в старта на е-рецептата е заради липсата на готовност на болниците.

Какви са предимствата на е-рецептата?

Въвеждането на е-рецептата позволява по-добър контрол върху изписваните медикаменти, обясни Димитър Маринов. Така може да се проследи кой специалист какви лекарствени продукти изписва – от кои фирми, на какви цени, с каква честота, за какво заболяване. Това индиректно рефлектира и върху качеството на лечение на пациента. Друг важен аргумент е изключването на възможността за грешки, тъй като при рецептите на хартия, които се реимбурсират от НЗОК, данните се вкарват в системата веднъж от лекаря и втори път от фармацевта. Предимство е и възможността да се проследява свободната продажба на лекарствени продукти.

Въвеждането на е-рецептата ще направи невъзможно да се изписват лекарства „на крак“, да се разчитат нечетливи почерци, да се пропускат данни, които задължително трябва да бъдат вписани в рецептата, подчерта секретарят на БФС Димитър Маринов.

Крайният срок за обществено обсъждане на проекта е 25 май.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews