Ново отделение в рехабилитационната болница в Котел

OFFNews 28 май 2024 в 15:05 718 0

болница

Снимка Скрийншот

Болница за рехабилитация, Котел

Служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева откри Отделение за продължително лечение по нервни болести в Специализираната болница за рехабилитация в Котел.

"Създаването на Отделението по продължително лечение и договор със Здравната каса по тази дейност е част от оздравителен план за лечебното заведение", каза тя пред журналисти. Д-р Кондева припомни, че на болницата бе отпуснат безлихвен заем, с който да се покрият натрупаните с годините задължения и да се изплатят основно възнагражденията на персонала. Третата стъпка е допълнително финансиране за местонахождението на болницата в отдалечен район, предаде БТА.

Тя посочи, че съществува база в сравнително добро и работещо състояние.

Отпускат заем от 750 000 лв. за рехабилитационната болница в Котел

Мобилизирахме се съвместно с екипа на болницата и успяхме да стабилизираме състоянието й. Има създадени условия и се надявам, че с общи усилия след оздравителния план, който направихме и финансовата подкрепа, да продължим в тази посока и след време да се окаже едно чудесно място за лечение и рехабилитация на деца и възрастни", отбеляза министър Кондева.

По думите й Отделението по продължително лечение може да бъде от полза освен на пациентите, така и да подпомогне самото лечебно заведение да продължи да се развива. "Малко са лечебните заведения с такава насоченост в страната – за рехабилитация на деца", каза още д-р Галя Кондева.

Търсят възможности за стабилизиране на рехабилитационната болница в Котел

Новото отделение разполага с десет легла, предназначени за постинсултно болни, които се нуждаят от терапии и рехабилитация, заяви за БТА управителят на лечебното заведение д-р Григор Малев.

През май, т.г., по сметката на Специализираната болница за рехабилитация в Котел бяха преведени 750 хил. лв. С тях трябваше служителите да получат своите невзети заплати от 2021 г. насам. Възнагражденията са били преведени преди десетина дни, каза д-р Григор Малев.

През юни миналата година временно бе преустановен приемът на пациенти в болницата поради невъзможност за предоставяне на медицински услуги във връзка с напускане на работници и служители. Задълженията на болницата доближаваха 300 хиляди лева.

Служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев освободи д-р Влахов и назначи проверка на лечебното заведение. От Министерството на здравеопазването през юли, м.г. съобщиха, че се търсят законосъобразни възможности за стабилизира.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    За и против Гей парада