Новият здравен министър Стойчо Кацаров – критик на НОЩ и ваксинационните сертификати

OFFNews 11 май 2021 в 14:01 3675 0

Стойчо Кацаров е новият министър на здравеопазването в служебното правителство на президента Румен Радев. С десни убеждения, последователен критик на Националния оперативен щаб и привърженик на ваксините срещу COVID-19 като единствена алтернатива за овладяване на пандемията той е сред експертите, които подкрепят тезата, че здравната криза се управлява хаотично.

Какво още знаем за новия здравен министър

Д-р Стойчо Кацаров е завършил МУ София, специализира местно управление и здравен мениджмънт. Бил е председател на Общинския съвет на Дупница от 1995 до 1996 г. През 1997 г. е избран за народен представител в 38-то Народно събрание от листата на Обединените демократични сили. От 1997 до 1999 г. е областен управител на Софийска област, а от април 1999 до 2001 г. е заместник-министър на здравеопазването. В неговия ресор са международното сътрудничество и европейската интеграция, лекарствената политика и специализирания здравноосигурителен надзор.

През 2001 г. е избран за народен представител в 39-о Народно събрание, отново от листата на ОДС. Член на Комисията по здравеопазването (2001 – 2005) и Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред (2004 – 2005). Завършва второ висше образование, специалност право, в Югозападния университет.

През 2004 г., след оттеглянето на група депутати начело с Иван Костов от Съюза на демократичните сили (СДС), е сред основателите на Демократи за силна България (ДСБ) и е избран за член на Националното ръководство на партията.

Ръководил е множество национални и международни проекти. Един от основателите на Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) и негов председател.

Кацаров е привърженик на пазарния принцип в здравеопазването, разбиване на монопола на НЗОК, за премахване на лимитите в лечебните заведения и промяна в медицинските стандарти. 

С обявяването на извънредното положение заради пандемията от коронавирус Кацаров заяви, че правителството действа сляпо, прилага най-драстичните мерки, които са напълно неадекватни спрямо ситуацията у нас.

Впоследствие се затвърди като един от критиците на оперативния щаб, според когото здравната система не е претоварена, а бездейства.

В свои публични изяви подчертава неравнопоставеността на българския пациент, който доплаща най-много за лечение, изтъквайки факта, че българите предпочитат да лежат в болница, защото така диагностиката и лечението им излизат по-евтино.

Кацаров е сред експертите, които поддържат тезата за силна доболнична помощ с акцент върху профилактичните прегледи.

Той разкритикува и ваксинационния план на бившето правителство, с аргумента, че имунизациите е трябвало да започнат от най-възрастните и хронично болните. Според него ваксините срещу COVID-19 са единственият ефективен начин да се овладее пандемията, но кампанията трябва да се провежда много по-интензивно. 

Не споделя тезата за въвеждане на ваксинационни паспорти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови