Нови мерки: повече от двама възрастни да не се събират на открито, 5 са новите случаи у нас (видео)

OFFNews 17 март 2020 в 08:42 17125 1

Снимка Александра Маркарян

67 са вече заразените с коронавирус у нас, 5 са новите положителни проби, обяви шефът на оперативния щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски на брифинг тази сутрин.

Проследен е пътят на израелските туристи, които са почивали у нас и при завръщането си са дали положителни проби. Неслучайно бяха затворени ски курортите, обясни шефът на щаба.

Жена с две малки деца, от които едното с температура, пристигнала от Лондон, е приета в инфекциозната клиника на ВМА. Предстои да бъдат изследвани.

Проф. Мутафчийски припомни, че проби на пристигащи от рискови страни се вземат само при изявени симптоми. Всички други остават под задължителна 14-дневна домашна карантина.

Рано сутринта с премиера обсъдихме, че трябва да има ограничение на събирането на хората в открити пространства, щабът предлага да се вземе решение повече от двама възрастни да не се събират навън. Разстоянието между хората на опашките трябва да е минимум два метра и с определените норми за допускане на клиентите и съответната дезинфекция, съобщи ген. Мутафчийски.

Щабът се е свързал с редица фирми за кетъринг, които разполагат с технологии за приготвяне на храна без консерванти. Храната се приготвя с вакуум и може да е годна 3 месеца в хладилник, и да се доставя вкъщи. По думите на генерала трябва да сме готови с решение, в случай че обстановката стане критична. 

Проблем остава поддържането на транспортните коридори за доставка на стоки. В ЕС това все още не е достатъчно добре регламентирано, затова от щаба предлагат три варианта за реакция спрямо шофьорите на тирове:

- разтоварване на стоката и ако не се предвижда друго пътуване, шофьорът остава в домашна карантина;

- разтоварване и ако предстои ново отпътуване, шофьорът остава в социална изолация за нужното време, ако няма признаци на болест;

- разтоварване на чужд ТИР, социална изолация на шофьора и напускане на страната до 12 часа.

Ситуацията в чужбина 

Италия има 3233 случая, починалите са 349. Иран - 14 000. Испания - близо 10 000. Южна Корея - 84 нови случая, в Китай - 21 нови случая. В Германия има 1359 нови случая, 7200 са общия брой. САЩ имат 940 нови случая, 4725 общо. Швейцария - 2353. Великобритания - 1543. Нидерландия - 1400 случая. Почти няма пощадена страна не само в Европа, а и в света. 182 723 е общият брой на заразените по целия свят. Смъртните случаи са с 510 повече отколкото вчера. Близо 80 000 са възстановени от заболяването", каза генералът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15509

1

Бухльо

17.03 2020 в 11:41

За сега се предлага, да се въведе ограничението за не повече от двама възрастни навън. Заглавието ви обаче предполага друго. Не мислите ли, че поне за Коронавируса е добре, да информирате точно и коректно, без интерпретации?
Ако не е по силите ви, вместо статии давайте линкове към сайта на МЗ.