Нов случай на заразен с птичи грип работник в кравеферма

OFFNews 31 май 2024 в 12:24 1384 0

крава

Снимка Pixabay

Случай в Мичиган

Трети работник в кравеферма в САЩ е дал положителна проба за птичи грип след контакт със заразени животни и е първият, получил дихателни проблеми, предадоха осведомителните агенции, като цитираха американските власти.

Това е вторият случай на заразяване на човек в щата Мичиган, където са потвърдени най-много случаи на птичи грип при млечни крави от всички други щати.

При третия пациент са констатирани повече симптоми в сравнение с другите два случая на работници, които преди това са дали положителен тест за заразата. Те имаха само конюнктивит и се възстановиха, отбелязва Ройтерс.

Първи случай в света: Човек се зарази с птичи грип от бозайник

От Центровете за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ заявиха, че последният случай не променя оценката, че птичият грип представлява нисък риск за широката общественост и че не са наблюдавани доказателства за предаване на инфекцията от човек на човек.

Пред журналисти Нирав Шах, заместник-директор на институцията, каза, че са очаквали да се появят респираторни симптоми, тъй като и предишните нови грипни вируси са имали такива. Според специалиста това увеличава вероятността от излагане на повече хора на заразата в сравнение с очните симптоми.

Междувременно властите в щата Мичиган скоро ще започнат да правят тестове за признаци от предишна инфекция с птичи грип, съобщи окръжен здравен служител пред Ройтерс. Държавните и местните здравни служители наблюдават изложените на риск работници във фермите за симптоми.

Огнището на птичи грип сред млекодайни животни е засегнало 67 стада в девет щата от март насам по данни на Центровете за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ, припомня Ройтерс.

СЗО: Случаите на птичи грип при хора са силно притеснителни

Третият работник, който е дал положителен резултат, е съобщил за заболяване на горните дихателни пътища, включително кашлица без температура и дискомфорт в очите с воднист секрет.

Пациентът е получил антивирусно лечение, изолирал се в дома си и симптомите му вече отшумяват, съобщиха от Центровете за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ.

Членове на семейството на пациента не са развили симптоми, но са под наблюдение, допълват от агенцията.

Заразеният е работил във ферма, различна от тази в Мичиган, където на 22 май беше установен друг случай на инфектиран служител.

Птичият грип може да се предава между бозайници, установи изследване

За първия случай на човек, заразен в резултат на контакт с болни крави, беше съобщено на 1 април в Тексас. Нито един от трите не е е свързан с останалите, съобщиха американските здравни власти.

"Въпреки че е имало респираторни симптоми, все пак става дума за лек случай", казва д-р Амеш Адаля, експерт по инфекциозни болести в Центъра за здравна сигурност "Джон Хопкинс". "Това подчертава риска, който е характерен за работниците в млечните ферми".

Служителите на Центровете за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ очакват да изследват кръвните проби на работници за признаци на предишна инфекция, за да помогнат да се разбере заразата с птичия грип, отбелязва Ройтерс.

Властите в щата Мичиган ще сътрудничат при взимането на проби. Засега обаче не са съобщени подробности как ще стане това.

Целта на изследването е да се установи как вирусът се разпространява от ферма във ферма, включително дали хората са носители, но без да имат симптоми. Не се знае кога ще започне тестването и колко работници ще бъдат изследвани.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх