Нов метод за лечение сърдечна аритмия демонстрираха в Болница Токуда

OFFNews Последна промяна на 28 ноември 2019 в 10:37 2306 0

За първи път в България специалисти приложиха нов метод за лечение на предсърдно мъждене, под ехографски контрол. Успешната процедура по криоаблация бе извършена в Болница Токуда на 52-годишен пациент с пристъпно предсърдно мъждене и продължи по-малко от час.

Същинската част на манипулацията е продължила около 40 мин. Със специален криоаблационен балон са били обработени успешно 4 съда, a ултразвуковият контрол вътре в сърцето е осигурил още по-нисък шанс за усложнения, както и значително по-ниско рентгеново облъчване за пациента.

52-годишният пациент е с пристъпно предсърдно мъждене от 5 години. След процедурата, при която аномалията беше отстранена, се чувства добре и ще бъде изписан още на следващия ден.

Уникалната за страната интервенция бе извършена от д-р Васил Трайков, началник отделението по Инвазивна електрофизиология и кардиостимулация към Клиниката по Кардиология на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда и д-р Чаба Фьолдеши от отделението по Електрофизиология към Националния институт по Кардиология Gottsegen Gyorgy, Будапеща, Унгария.

Предсърдното мъждене (ПМ) представлява неправилен сърдечен ритъм, който засяга горните кухини (предсърдията) на сърцето. В резултат на неправилния ритъм в предсърдията по време на предсърдното мъждене кръвта не се изпомпва напълно от горните сърдечни кухини, което може да доведе до нейното задържане и съсирване.

Рискът за хората с ПМ да образуват кръвни съсиреци и да получат инсулт е от пет до седем пъти по-висок.
Криоаблацията е ефективен начин, с който може дефинитивно да се излекува пристъпно и персистиращо предсърдно мъждене.

Извършва се чрез въвеждане на катетри с балони, съдържащи охлаждащо вещество до устията на белодробните вени. Там малка зона, отговорна за зараждането на ритъмното нарушение, се “замразява” така, че патологичните електрически импулси не могат да достигнат до останалата част от предсърдията на сърцето и да предизвикат епизоди на аритмия. Чрез ниската температура електрическите свойства на тъканта се елиминират и така се деактивира импулсът, отговорен за неритмичната дейност на сърцето.

За разлика от използваната до този момент от екипа на Отделението по Електрофизиология и кардиостимулация метод на радиочестотна аблация, която работи на принципа точка по точка, криоаблацията има възможност за едновременно приложение в много точки от тъканта. Това спестява време и подобрява ефективността на процедурата.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !