Няма съобщения за сериозни нежелани реакции от спорната партида ваксини на Астра Зенека у нас

OFFNews 12 март 2021 в 09:41 2651 1

Снимка Архив

Направихме бърз анализ на съобщенията за сериозни нежелани реакции, които постъпват както в РЗИ-тата, така и в Агенция по лекарствата. Специално за тази партида, за която стана въпрос, нямаме такива съобщения, каза по БНТ директорът на Изпълнителната агенция по лекарства Богдан Кирилов.

Той обясни, че е направено и сравнение на честотата на съобщенията за нежелани лекарствени реакции за тази партида спрямо останалите за всички ваксини и е установено, че тя дори е по-ниска спрямо средната честота.

"Затова нямаме основание на този етап да предприемаме никакви действия, защото такива са и инструкциите на европейските институции", каза Кирилов.

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) вече съобщи, че държавите от Европейския съюз могат да продължат да използват ваксината на "Астра Зенека", докато тече проверката на случаи на тромбози и емболия. Кирилов уточни, че след разследване не е доказана връзка с ваксините при споменатия вчера случай на починал пациент.

Изключително големият брой участници в клинични изпитвания дават основание Европейската агенция по лекарствата да препоръча за разрешаване за употреба всички четири до момента разрешени за употреба ваксини, смята изпълнителният директор на ИАЛ.

"Ще ви дам пример с последната - тази на "Янсен". 44 000 са участниците в клиничното изпитване - това е едно много мащабно клинично изпитване, което позволява да бъдат натрупани данни, те да бъдат анализирани и да се направи преценка дали съответната ваксина отговаря на европейските изисквания и да получи разрешение за употреба", каза Кирилов.

По думите му е било безпрецедентно мобилизирането както на експертния потенциал на ЕС, "така и чисто финансовата комисия подпомогна производителите, така че да може по-бързо да бъдат проведени клиничните изпитвания, да бъдат натрупани необходимите данни и да се вземе решение".

"ЕМА и националните агенции оказват максимално регулаторно съдействие за това производството да се случва максимално бързо и да бъдат произвеждани и доставяни дози", каза Кирилов.

Той потвърди, че на територията на ЕС има производители, които произвеждат ваксини за трети страни.

"Има държави, които ограничават износа към ЕС, затова беше предприета мярка, която е съгласувана с ЕК от част от държавите, да се наложи такава забрана за износ, за да може тези ваксини да остават на територията на ЕС", каза Кирилов.

Европейската агенция по лекарствата в момента заседава, тъй като комитетът за лекарствена безопасност има среща и по време на тази среща се анализира цялата информация, която е налична по тези казуси. Становището на ЕМА по този казус като регулатор е, че на този етап няма доказателства да има причинно следствена връзка и затова не препоръчва държавите да блокират. Все пак част от държавите преценяват, че искат като временна мярка да извършат такова блокиране без да са налични такива доказателства за това, посочи Кирилов и допълни, че едно от предимствата на системата, която е изградена за проследяване на лекарствена безопасност, е че дава възможност много рано да се сигнализира, когато има потенциални рискове.

"Продължава детайлното проследяване на всички ваксини - не само на Оксфордската ваксина, на всичките ваксини, които са разрешени за употреба", каза директорът на ИАЛ.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  2005

  1

  Asin

  12.03 2021 в 10:30

  Защо лъжете хората??? По форумите масово се споделя за тромбози и гангрени след въпросната партида, ама нали са при стари хора - не били сериозни! Хората ги е страх да докладват официално, това постигнаха управниците - да живеем в страх и да мрем като мухи без право на глас!
   
  X

  Ивелин Михайлов: Запознах се с Николай Марков 3 месеца преди изборите