Някой ден: парамедици ще съпровождат пациентите в линейки и хеликоптери

OFFNews 08 февруари 2022 в 12:07 850 0

Снимка Pixabay

В другите модерни системи лекарите помагат при най-тежките спешни случаи, основната част от сигналите се поема от парамедици. Целта е да се подготвят кадри, които ще могат да поемат по-леките случаи в спешната помощ било то в линейки или в хеликоптери, обясни по БНТ председателят на Комисията по здравеопазване в Народното събрание доц. Антон Тонев от "Продължаваме промяната".

По думите му у нас желаещите за тази професия не са много, предстоят промени в наредбата, която регламентира тази дейност. 

В момента обучението на парамедиците варира между 1 и 3 години, според нивото на отговорност. Тяхната дейност се въвежда приложно в няколко големи центъра. Тези екипи ще работят под контрола на лекар, при по-леки случаи, с относително стабилни пациенти, пострадали от леки катастрофи и хронично болни, посочи до. Тонев. В момента има обучени малко над 1000 специалисти. Крайната цел е да бъде комбиниран общ спешен екип, каза той и уточни, че винаги лекар ще решава какъв екип да поеме даден случай.

Според председателя на здравната комисия става дума за добавяне на услуга към спешната помощ, а не за отнемане на дейност от сега съществуващите центрове.

Същата схема ще бъде приложена и към екипите, които ще обслужват медицинските хеликоптери. Тези хеликоптери първоначално ще работят с чужд пилот и медик, докато се обучат българските им колеги, уточни той.

По думите на ректора на Медицинския университет в София акад. Лъчезар Трайков тази година се дипломират 20 парамедици, обучени по тригодишна програма в учебното заведение. Те са с ранг на медицински сестри и вероятно ще получават сходно заплащане, прогнозира той. Според него идеята БЧК да обучава кадри за тази цел не е работеща и смята, че стандарта за обучение трябва да се уеднакви.

Електронно здравеопазване

Доц. Тонев коментира и докъде е стигнала работата по електронната здравна система. По думите му до края на годината ще заработят електронните пациентски досиета. Те ще се въвеждат стъпаловидно. Целта е да има по-малко хартиени документи, да се освободят от администриране специалистите, а лекарите и пациентът да разполагат с цялата налична информация по здравния статус. Така по думите на Тонев ще бъдат затворени "някои от кранчетата за изтичане на средства от системата".

Отпадането на зеления сертификат е на дневен ред, но решението няма да е политическо, категоричен бе доцентът. Според него това ще стане само по здравните показатели, обявени по-рано от премиера Кирил Петков - 60% ваксинирано възрастно население или под 5% заетост на интензивните легла за лечение на коронавирус.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!