Не се предвижда удължаване на срока за хартиените рецепти за антибиотици

OFFNews 18 март 2024 в 14:02 845 0

Илко Гетов

Снимка БГНЕС/Архив

проф. Илко Гетов

Засега не се предвижда удължаване на срока, в който антибиотиците ще се изписват и на хартиена рецепта. Това каза пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов.

Проф. Гетов присъства на тренировъчния полет на първия хеликоптер, с който ще се оказва спешна медицинска помощ по въздух. Тестваме системата, тя може да работи и офлайн, и на този етап не се предвиждат изключения, допълни той. По-рано днес от "Информационно обслужване" АД съобщиха, че лекарите вече имат възможност да предписват електронни рецепти през мобилното приложение eRx дори и да няма интернет свързаност.

Проф. Гетов увери, че е направено всичко необходимо, което е договорено на среща при премиера акад. Денков. Електронното изписване на антибиотици влезе в сила на 16 октомври 2023 г. След реакции от страна на Българския лекарски съюз и след среща при премиера акад. Николай Денков се стигна до решението за отлагателен период за електронното изписване до края на март 2024 г.

Анализ за продажбата на антибиотици показва, че тя е намаляла с 28%, след като влезе в сила електронното изписване, но след връщането на възможността да се изписват и на хартиена рецепта, продажбата им се е увеличила, посочи проф. Гетов.

От 1 април предстои да се влезе в сила повишеното реимбурсиране на 52 групи медикаменти за лечение на сърдечносъдови заболявания, като към момента се очаква решението на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени средства, припомни проф. Гетов. На запитване от БТА към Националния съвет отговориха, че Съветът е създал необходимата организация и е предприел всички необходими действия с оглед приключване на започналата процедура по промяна на нивото на заплащане на медикаментите.

Националният съвет ще издаде решение за всеки определен от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) лекарствен продукт, с което ще се повиши нивото на заплащане с публични средства, в рамките на обявения срок, а след това НЗОК ще може да започне реално да ги заплаща, считано от 1 април т.г., в съответствие с решението, взето от Надзорния съвет на Касата.

В отговор на въпрос за резултатите от пилотния проект, който предвиждаше някои лекарски практики да изписват всички лекарства на електронна рецепта, проф. Гетов каза, че в министерството не са получени списъци с практиките.

На въпрос дали е получил предложение да поеме поста министър на здравеопазването проф. Гетов каза, че не може да коментира.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!