Първи полет на медицинския хеликоптер. Авиационният оператор получи сертификата си (видео)

OFFNews 18 март 2024 в 12:49 2060 0

медицински хеликоптер

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Първи полет

Този полет означава, че операторът „България Хели Мед Сървиз“ вече има своя сертификат за авиационен оператор с одобрение за спешна медицинска помощ по въздух. Това каза министърът на транспорта и съобщенията в оставка Георги Гвоздейков след началото на първата тренировъчна HEMS мисия на българския хеликоптер за спешна помощ по въздух.

Той посочи, че предстои обучение на пилотите на този хеликоптер и след като направят определен брой летателни часове, летателното средство ще може да изпълни мисии по HEMS.

По план хеликоптерът излетя от авиобазата на ГД “Гранична полиция” на летище София и пристигна за 5 мин. на покрива на УМБАЛ “Св. Екатерина”. След кацането бе демонстрирано слизане на медицинския екип, отваряне на лява пътническа врата, отключване на санитарната носилка с привързан към нея манекен и завъртането ѝ около заден фиксиращ възел с изнасяне на предната част през вратата. След демонстрацията хеликоптерът излетя обратно към авиобазата.

“Първото реално дежурство ще стане след началото на април, тъй като вече всичко е готово. От тук нататък остава да се изпълнят тренировъчните часове и веднага след това стартират оперативните дежурства”, заяви заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов, който заедно с ръководството на УМБАЛ “Св. Екатерина” посрещна медицинския хеликоптер на покрива на болницата.

Проф. Гетов съобщи още, че втората вертолетна машина вече е на производствената линия, а утре ще бъдат отворени офертите за строежа на оперативните бази.
Изпълнителният директор на УМБАЛ “Св. Екатерина” проф. Димитър Петков коментира, че това е паметен ден за българското здравеопазване, защото за първи път български хеликоптер каца на болничната площадка на болница “Св. Екатерина”, която е построена преди 22 години.

Гвоздейков обясни, че процедурата днес представлява демонстрационен полет, което се прави в присъствието на инспектори от Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация".

По думите на Гвоздейков оттук нататък предстои надграждането на системата, доставката на втори хеликоптер, като се работи и усилено върху подготовката на втората оперативна база, която ще бъде на територията на Сливен, летище „Върша“ и ще обслужва източната част на България.

Министърът на транспорта добави, че се надява до средата на есента „България Хели Мед Сървиз“ да получат два учебни хеликоптера, за да могат да обявят подбора на млади пилоти, които искат да се занимават с тази дейности.

Георги Гвоздейков припомни, че шест пилота са преминали обучение в Италия, като те ще направят своите летателни часове на хеликоптера, за да придобият правата да го пилотират самостоятелно. Друга група сега се обучава в Италия за втория и третия хеликоптер, които трябва да пристигнат у нас през юни и средата на декември месец.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!