Не достигат медицински сестри в столичните ясли

OFFNews 18 април 2022 в 16:44 822 0

Снимка Pixabay

За недостиг на медицински сестри в яслените групи в София алармира зам.-кметът по образование Мирослав Боршош, предаде БНР.

Над 100 са свободните работни места. Столичната община обмисля възможността вместо медицински персонал да се назначи педагогически, за да функционират яслени групи:

"Повече от година, аз лично и кметът сме изпратили десетки писма до Министерството на здравеопазването. Става въпрос за промяна на две изречения в наредба 26. В момента наредбата е на страницата на МЗ, за огромно съжаление и учудване наше няма дума за промяна да вкараме хора с образователен ценз, което е изключително важно и това е нашата борба. Не могат да разберат смисъла, защото живеят в кабинетите си, защото не разбират какво се случва на фона на недостига ще се наложи да затваряме яслени групи, тъй като ще нарушаваме иначе наредбата".

Продължава строителството на детски градини и ясли във всички райони в София, за да бъде овладян недостигът на места, допълни Мирослав Боршош. 18 сгради се строят, 17 се проектират.

Днес Боршош провери изграждането на сграда за три яслени и една градинска група в 88-ма детска градина „Детски рай“ в квартал "Дружба" 2.

В публикувана наредба от МЗ предлагат в детските ясли и градини да могат да работят лекарски асистенти и фелдшери. По данни на Столична и други общини в страната, въпреки многобройните обяви за работа и повишаването на основната работна заплата, през последните години не се наблюдава интерес от страна на споменатите медицински специалисти към работа в детска ясла или яслена група на детска градина.

Лекарски асистенти и фелдшери ще могат да работят в яслите и детските градини

По тази причина голям брой щатни длъжности в детските ясли и градини за медицински сестри/акушерки са заети от лица, навършили пенсионна възраст.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!