Напрежение сред стоматолозите заради въвеждането на е-рецепти от 1 януари 2021 г.

Подобно противопоставяне е необяснимо, коментираха от Българския зъболекарски съюз

Янка Петкова 02 ноември 2020 в 15:36 32009 0

Снимка Pixabay

Съобщението, че от 1 януари 2021 г. стоматолозите ще трябва да работят с електронни рецепти, предизвика напрежение и негативни коментари в съсловието. Електронните рецепти са част от електронната система на здравеопазването, която се подготвя от години и нейното финализиране се очаква с нетърпение от пациенти и лекари. По-рано министърът на здравеопазването заяви, че електронните направления за изследвания ще бъдат факт до края на тази седмица.

Защо сред денталните специалисти има противопоставяне на издаването на рецепти по електронен път попитахме главния секретар на Българския зъболекарски съюз (БЗС) д-р Борислав Миланов.

"Това, че се прави някакъв опит нещата да се преекспонират, ще оставя без коментар, категорично. Електронните рецепти стават задължителни за абсолютно всички и въвеждането им е свързано с въвеждането на електронно здравеопазване. Това не е решение на Зъболекарския съюз, а на здравното министерство, на правителството, на поети ангажименти, на ЕС и т.н. Във време, в което трябва да се ограничи всякаква бумажщина, в 21 век, такова противопоставяне е необяснимо", коментира д-р Миланов.

Той сподели, че е разочарован от нивото на информираност, защото не се прави разлика между личен професионален код (ЛПК) и УИН.

"При нас е ЛПК, при лекарите е УИН. Става дума за едно и също. Всеки специалист е длъжен да има такъв печат в момента в бюрото си със същия код, за да може рецептата на хартиен носител да бъде подпечатана с този печат. Кажете ми къде е разликата между едното и другото и кое е по-лесно?!", казва д-р Миланов. 

"В крайна сметка, първо, въвеждането на електронни рецепти не го решаваме ние. Второ, това има своите обективни, обусловени във времето характеристики. Който иска да упражнява тази професия, трябва да познава законите и нормативните актове. БЗС не е министерство на денталната помощ, за съжаление.

Главният секретар на съюза коментира и участието на стоматолозите в обсъждането на зaлoжeнитe в Hapeдбa H-18 изиcĸвaния зa oтчитaнe нa пpoдaжби чpeз coфтyep зa yпpaвлeниe нa пpoдaжби в тъpгoвcĸитe oбeĸти (CУΠTO). Впоследствие тези промени бяха отложени, заради дoпълнитeлнaта aдминиcтpaтивнa тeжecт, ĸoятo e нeдoпycтимa в ycлoвиятa нa пaндeмиятa oт СОVІD-19.

"Ние бяхме единствените от медицинското съсловие, които наистина се бориха докрай и и нещата по един или друг начин се промениха, разбира се, подкрепени от всеки бизнес на територията на страната. Нещата се случват с работа, аргументи, консултации. Не си мислете, че тогавашният финансов министър Горанов беше прекалено любезен към нас, но в крайна сметка нашето мнение надделя що се отнася медицинската част", обясни д-р Миланов и допълни - Когато става дума за медицина, електронно здравеопазване да има коментари как щял да си получи пациентът на флашка рецептата, представяте ли си?!"

Има неща, които са част от нормалното, и не могат да бъдат отричани, каза в заключение главния секретар на Зъболекарския съюз.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!