МЗ в спор с фармацевтите: Джипитата могат да изписват безплатни лекарства

БЛС: Информацията от здравното министерство не отговаря на истината, не се струпвайте пред кабинетите на личните лекари

Янка Петкова 26 октомври 2021 в 11:50 721 0

Снимка OFFNews

Гражданите с COVID-19 могат да получат безплатни лекарства, предписани както от COVID-зона, така и от общопрактикуващия лекар, в чиято пациентска листа са, съобщават от здравното министерство.

Оттам уточняват, че НЗОК заплаща за домашното лечение на здравноосигурените лица с доказан COVID-19, установен с ПСР или с антигенен тест. Рецептата може да бъде изпълнена във всяка една аптека на територията на страната, работеща с НЗОК.

Сред лекарствата, предписвани и отпускани за профилактика или предотвратяване на усложненията на COVID-19, са антибиотици, антикоагуланти и кортикостероиди. Преценката какво лечение в домашни условия да бъде назначено е на медицинското лице, назначаващо терапията.

Вчера от аптеки сигнализираха, че нямат техническа възможност да изпълняват COVID рецептите, тъй като няма сключен анекс към Националния рамков договор. Договорът с НЗОК на аптеките изтича в края на месеца. Ако не бъде подписан нов, няма да има основание, на което от аптеките да дават лекарствата по рецепти.

"Идват доказано положителни пациенти и искат лекарства за COVID. Няма как да ги дадем. И тези болни обикалят пет и повече аптеки, разнасяйки заразата", твърдят работещи в системата. - Просто ни се спуска нещо, без дори да бъдем попитани можем ли да го изпълним. Отношението е меко казано обидно. Наричат ни "печалбари", "търгаши", "спекуланти на гърба на хорските мъки". Писнало ни е."

Българският фармацевтичен съюз дори заведе колективен иск срещу Народното събрание и Министерския съвет за дискриминационно отношение към магистър-фармацевтите в пандемията от COVID-19.

По-късно с опровержение по съобщението на здравното министерство излязоха и от Българския лекарски съюз БЛС):

Във връзка с публикуваната на сайта на Министерството на здравеопазването информация, че пациентите с COVID-19 могат да получат безплатни лекарства от личните си лекарите заявяваме, че тази информация не отговаря на истината. Изписването на безплатни лекарства може да влезе в сила едва след разговори между БЛС и НС на НЗОК, след изчистване на всички детайли и спорни моменти около тази възможност. До тогава общопрактикуващите лекари нямат право да предписват безплатни медикаменти, както твърди МЗ. Обръщаме се към всички пациенти с апел да не се струпват пред кабинетите на личните си лекари. Те нямат възможност да предпишат безплатна терапия, съобщиха от БЛС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !