МЗ: Разполагаме с всички необходими реактиви за откриване на острия хепатит

В България има условия за извършване на детски чернодробни трансплантации, твърдят от здравното министерство

Янка Петкова 10 май 2022 в 13:14 984 0

Снимка OFFNews

Националният център по заразни и паразитни болести разполага с всички необходими китове за установяване на аденовируси. В центъра се прилага култивиране на клетъчни култури и при нужда от секвениране. За това информират от Министерството на здравеопазването след запитване от OFFNews.

Поводът за отправените въпроси бе съобщението за случай на неизвестен хепатит при дете от Бургас, опроверган по-рано днес от директора на НЗЦПБ проф. Ива Христова, която съобщи, че става въпрос за лекостепенен хепатит, който временно и за много кратък период е засегнал черния дроб, което вероятно се дължи на приемани преди време лекарства.

Проф. Ива Христова: Случаят от Бургас не е мистериозен хепатит

От здравното министерство уточняват, че детето е тествано за 22 вида вируса с PCR, вкл. петте хепатитни вируси, цитомемегаловирус, Епщайн-Бар вирус, аденовируси и други. Центърът разполага с консумативи за определяне на патогенните за човека вируси.

В националния център се изпращат всички съмнителни проби на остър хепатит остър хепатит с неясна етиология при деца. Пробите се изследват за всички видове вируси, които могат да доведат до развитие на хепатит.

Има ли условия за извършване на чернодробни трансплантации на деца у нас?

От 2017 г. до 2021 г., включително, чернодробни трансплантации при деца до 18-годишна възраст се осъществяват в страната ни. През този период са трансплантирани общо 16 деца, като 7 от тях са от трупен и 9 деца от жив донор, пишат от министерството в отговор на запитване за условията за подобна лечебна дейност в страната.

България има опит с този вид дейност и би била в състояние да се справи при евентуално възникнала спешност, уверяват от МЗ и припомнят, че в рамките на Националната програма за донорство и трансплантация е предвидено и се провежда обучение на специалисти с цел увеличаване на трансплантационните екипи както при извършване на самите трансплантации, така и наблюдението на пациентите след интервенцията.

Първото съобщение за необичаен (макар и ограничен) ръст на хепатит при малките деца беше излъчено от Шотландия. Това предизвика разследване от Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство (UKHSA), която през януари започна да следи хоспитализациите в Англия, Уелс и Северна Ирландия.

СЗО проверява ''необяснимите'' случаи на нов хепатит при деца

Потвърдени бяха най-малко 111 случая при деца под 10 години, повечето от тях са до 5-годишни. По-голяма част от децата са били с лека форма на заболяването, но при десет от заразените се е наложила чернодробна трансплантация.

Според някои от специалистите този аденовирус поразява най-често съвсем малките деца, които са били бебета в годините на пандемия и не били контактни с каквито и да било вируси. Сега те са най-податливи на заразяване, което обяснява ръста на хепатит в ранна детска възраст.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!