Проф. Ива Христова: Случаят от Бургас не е мистериозен хепатит

Янка Петкова Последна промяна на 10 май 2022 в 10:35 740 0

Снимка Архив/БТА

Съмнителната проба, взета от дете Бургас, не отговаря на характеристиката на неизяснения остър хепатит, за който съобщават редица държави в Европа. Това заяви на брифинг директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Ива Христова.

В случая с 5-годишното дете от Бургас става въпрос за лекостепенен хепатит, който временно и за много кратък период е засегнал черния дроб, което вероятно се дължи на приемани преди време лекарства, обясни проф. Христова.

Проф. Кожухарова: Може би сме пред откриване на шестия причинител на вирусни хепатити

"Трябва да се знае, че се търси тежко засягане на черния дроб, а не временно леко завишаване на показателите", каза проф. Христова.

В НЦЗПБ търсихме 22 вида вируси, няма доказан вирус с PCR. От серологичните изследвания се откриват слаби антитела срещу аденовирус, което означава, че детето е прекарало лека респираторна инфекция преди месеци. Това е нормално за деца на тази възраст и може да засегне слабо черния дроб заради приеманите антипиретици (температуропонижаващи лекарства). Предвид клиничните данни за дете в отлично здравословно състояние, съпоставяйки ги с резултатите от биохимията, можем да твърдим, че не става дума за острия хепатит, за който следим, категорична бе проф. Христова и увери, че центърът има капацитет да изследва голям брой съмнителни проби едновременно.

Проф. Христова изтъкна, че е много важно спазването на добра лична хигиена, както и профилактичните дейности в детските градини, защото тези вируси се предават с телесни течности.

Мистериозен хепатит при децата? Какво знаем досега

При неразположение, което продължава дълго време, и сериозно завишени чернодробни показатели, обезателно трябва да се изпратят проби за изследване в центъра по заразни и паразитни болести, подчерта тя. По думите ѝ след бума във Великобритания се наблюдава намалява не случаите в световен мащаб.

Mистериозният хепатит обхваща страните от Европа и САЩ до момента доказаните случаи са над 200.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

STOP THE WAR! Чуйте новата песен на OFFRoad band