МЗ отрича: Няма да има нови мерки в София от утре

Бургас вече е във втората зона на разпространение на COVID-19, мерки няма и там

OFFNews 10 август 2021 в 13:41 4441 0

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров няма да издаде заповед, с която да наложи ограничителни мерки в София, както обяви тази сутрин директорът на Столичната РЗИ Данчо Пенчев. 

Според МЗ съобщеното от Пенчев, че "София навлиза в червена зона и предстои издаване на заповед за налагане на ограничения" не отговаря на истината. 14-дневната заболеваемост към днешна дата за района на София град е 89/100 000, което съгласно приетия Национален план за справяне с пандемията от SARS-COV-2, не изисква налагането на допълнителни ограничения, твърдят от МЗ. 

На директора на Столична РЗИ е поискано обяснение за допуснатата грешка, заявяват още от министерството на здравеопазването. 

Съобщението идва след като от КТБТ обявиха, че искат президентът Румен Радев да отстрани министър Стойчо Кацаров. От сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията обявиха протести в София, Варна и Пловдив за утре. 

От няколко дни столицата е в жълтата зона на 14-дневна база на заболеваемост, а в 7-дневна - вече е в червената зона. В последните няколко седмици случаите рязко започнаха да се удвояват, каза Пенчев. По думите му по време на извънредна епидемична обстановка регионалните решения се взимат след заповед на министъра на здравеопазването. "За съжаление, в София заболелите са над 100 на 100 000 души, положителните проби са между 1 и 4%", посочи директорът на СРЗИ. 

Остава неясно как интервюто му по бТВ се е случило без съгласуване с Министерството на здравеопазването, на чието подчинение са здравните инспекции. 

Според данните на Националния център по заразни и паразитни болести от 8 август в оранжевата зона вече е Бургас. Въвеждане на ограничения за област Бургас публично не е коментирано. 

През юли МЗ промени стойностите за заболели, които определят кога дадена област са намира в съответната зона. Праговете бяха увеличени. 

Сега в зелена зона са районите с до 100 души на 100 000 население, в жълта от 100 до 250 души, в червена от 250 до 500 души, а в тъмночервена над 500 души на 100 000. До 18 юли праговете бяха: зелена зона: до 20 души на 100 хил. население, жълта зона: от 20 до 60 души, оранжева зона: от 60 до 120 души и червена зона над 120 души на 100 000 хил. население. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков