МЗ и СЗО подписаха двугодишно споразумение за сътрудничество

OFFNews 04 юни 2024 в 11:08 708 0

Галя Кондева

Снимка PR Care

д-р Галя Кондева

Министерството на здравеопазването и Регионалния офис на СЗО за Европа подписаха двугодишно споразумение за сътрудничество. Документът стана факт по време на 77-мата сесия на Световната здравна асамблея (СЗА) в Женева.

Споразумението е подписано от д-р Галя Кондева, министър здравеопазването, и д-р Ханс Анри П. Клуге, регионален директор на СЗО за Европа, по време на виртуално проведено събитие.

Документът е съгласувана рамка за сътрудничество на национално равнище в съответствие с мандата на СЗО „Здраве за всички“. Приоритетните обхващат кадровата обезпеченост в здравеопазването, психичното здраве, готовността за извънредни ситуации, свързани със здравето, и намаляването на рисковите фактори за разпространение на незаразни болести.

Договорените дейности са съобразени със здравните политики на България, разписани в Националната здравна стратегия до 2030 г., както и с Общата работна програма на СЗО (чието 14-то издание беше одобрено от СЗО) и с Европейската работна програма на СЗО „Обединени действия за по-добро здраве в Европа“ 2020-2025 г.

По линия на Двустранното споразумение България ще получи подкрепа, за да утвърждава универсалното здравно покритие, което обхваща физическото и психическото здраве, да насърчава здравословния начин на живот и да осигурява по-добра готовност за спешни ситуации, свързани с общественото здраве.

България е една от държавите основатели на Световната здравна организация, и е сред първоначалната група от 51 държави, изготвили и приели Конституцията на СЗО през 1946 г., която влиза в сила през 1948 г.

Днес държавите членки на СЗО са 194, от които 53 са част от Европейския регион на СЗО, който обхваща Европа и Централна Азия. От самото основаване на СЗО България участва в ежегодните сесии на Световната здравна асамблея.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх