Младите лекари разкритикуваха предложение на председателя на БАН

OFFNews 11 ноември 2014 в 18:22 1819 6

Младите лекари разкритикуваха предложението на председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров студентите по медицина да бъдат задължавани да останат да работят в България.

Според предложението на акад. Воденичаров, включено в документа „Възгледи за основните национални цели и устойчиво развитие на България“ студентите ще трябва да подписват договори, че ще останат в България, след като завършат университет. Предложението се отнася особено за студентите по медицина, педагогика и инженерни науки.

В момента страната ни инвестира в скъпото обучение на лекарите, но по-голямата част от тях избират да се реализират зад граница. Идеята да се подписват договори от типа държава - дипломиращи се младежи е с цел да се спре изтичането на мозъци и да се избегне кризата за лекари учители и инженери, която се задава, обясни акад. Воденичаров.

"Ние, представителите на Гражданската инициатива, намираме подобни възгледи за ретроградни и сме истински притеснени от факта, че те идват от Председателя на БАН - един от малкото останали храмове на здравия разум в България. Нелепо е през 21 век, точно в страна-членка на Европейския съюз да се предлагат мерки, ограничаващи правото на личен избор, свободно движение и професионална реализация“, заявиха от „Млади лекари за ново здравеопазване“ в становище, изпратено до медиите.

Проблемът с младите лекари в България няма да бъде решен, като насила ги заставим да останат в страната, напротив - трябва да направим родната ни система на здравеопазване привлекателна за тях, категорични са лекарите.

Те посочиха, че се надяват позицията им да получи разбиране и подкрепа сред други организации, които защитават интересите на младите хора в различни сфери на обществото, на експерти в областта, както и на БАН, които биха могли конструктивно да подпомогнат това българската здравна система да стане по-привлекателна за младите лекари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови