Quantcast

Младите лекари разкритикуваха предложение на председателя на БАН

OFFNews Последна промяна на 11 ноември 2014 в 18:22 1292 6

Младите лекари разкритикуваха предложението на председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров студентите по медицина да бъдат задължавани да останат да работят в България.

Според предложението на акад. Воденичаров, включено в документа „Възгледи за основните национални цели и устойчиво развитие на България“ студентите ще трябва да подписват договори, че ще останат в България, след като завършат университет. Предложението се отнася особено за студентите по медицина, педагогика и инженерни науки.

В момента страната ни инвестира в скъпото обучение на лекарите, но по-голямата част от тях избират да се реализират зад граница. Идеята да се подписват договори от типа държава - дипломиращи се младежи е с цел да се спре изтичането на мозъци и да се избегне кризата за лекари учители и инженери, която се задава, обясни акад. Воденичаров.

"Ние, представителите на Гражданската инициатива, намираме подобни възгледи за ретроградни и сме истински притеснени от факта, че те идват от Председателя на БАН - един от малкото останали храмове на здравия разум в България. Нелепо е през 21 век, точно в страна-членка на Европейския съюз да се предлагат мерки, ограничаващи правото на личен избор, свободно движение и професионална реализация“, заявиха от „Млади лекари за ново здравеопазване“ в становище, изпратено до медиите.

Проблемът с младите лекари в България няма да бъде решен, като насила ги заставим да останат в страната, напротив - трябва да направим родната ни система на здравеопазване привлекателна за тях, категорични са лекарите.

Те посочиха, че се надяват позицията им да получи разбиране и подкрепа сред други организации, които защитават интересите на младите хора в различни сфери на обществото, на експерти в областта, както и на БАН, които биха могли конструктивно да подпомогнат това българската здравна система да стане по-привлекателна за младите лекари.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.11 2014 в 00:27

Някои феодални старци искат да се върнем в годините на комунизма, когато младите лекари без връзки ги изпращаха в дълбоката провинция, където работеха години наред в селата, деквалифицирайки се, не можейки да вземат специалност от село, а връзкарите /синове и щерки на доценти, професори, партийни секретари и кметове/ оставаха в големите градски болници и университети, защитаваха за кратко време най-хубавите медицински специалности - хирургия, АГ, ортопедия - все специалности от които се печели добре.Ако това /така наречено от времето на комунизма/ "разпределение" се върне отново, умните студенти ще заминат да следват в чужбина медицина.Медицина кандидатстват обикновено отличните ученици от елитните езикови гимназии.Те нямат проблем с чуждите езици.Тук пак ще останат синовете и щерките на амбициозните родители-доктори от три поколения и онези, които влизат платено медицина.Те повярвайте не са от най ученолюбивите.Те ще ни лекуват.

11.11 2014 в 21:27

Председателят на БАН дали може да измисли поощрителни вместо наказателни мерки, с които да задържи дипломираните специалисти в България.

11.11 2014 в 20:19

Цитирам:
"Проблемът с младите лекари в България няма да бъде решен, като насила ги заставим да останат в страната, напротив - трябва да направим родната ни система на здравеопазване привлекателна за тях, категорични са лекарите."
Старите лекари нямат никакъв интерес млади кадри да "освежат" системата на здравеопазване. Те така са се "вживели" в незаменимоста си, че всяка "свежа кръв" ги кара да треперят от страх.
Вън търговията от здравеопазването!!!!

11.11 2014 в 20:08

Само дето висшето образование не се плаща от бъдещата работна дейност на студентите а вече е платено от данъците на родителите на същите студенти. Тва дето го предлагат феодалните старци се е чисто робовладелство!

11.11 2014 в 19:06

А като тръгнат да учат в чужбина, Воденичаровите университети каквоще правят?

11.11 2014 в 18:59

Могат и да ги връзват направо, да ги заключат в болницата, докато си заработят инвестицията в тях....