Млада жена почина в болница в Пловдив, според близките ѝ не е получила адекватна помощ

Санитарка се опитала да направи сърдечен масаж на пациентката, защото не могла да открие дежурното медицинско лице, твърди майката на починалата

OFFNews 29 май 2023 в 09:44 24661 4

Елисавета

Снимка Скрийншот

От болницата са обяснили, че пациентката е починала от кардиомиопатия

Млада жена е починала в УМБАЛ „Св. Георги” в Пловдив, след като не е получила адекватна спешна помощ, твърдят близките. Според майката на 27-годишната Елисавета санитарка се опитала да направи сърдечен масаж на пациентката, защото не могла да открие дежурното медицинско лице.

Дъщеря ми беше приета за лечение на 9-и май, защото беше много отпаднала, със силно обезводняване. След преглед в спешен кабинет се реши, че трябва да се лекува в Инфекциозна клиника. Там остана 5-6 дни и общото ѝ състояние се подобри. Беше си много добре, дори се чудихме какво още прави в болницата, обяснява Цеца Станева пред Нова телевизия.

Във фаталния ден майката била на посещение при дъщеря си, но заради спецификите на отделението можела да я види само през прозореца.

Вътре се чу някакъв страшен шум. Санитарката влезе и започна да я вика по име, но тя не реагираше. Започна да звъни по телефоните и да казва, че не може да намери този и онзи. Влязохме в стаята ѝ - дъщеря ми беше паднала, обляна в кръв, в безпомощно състояние. Санитарката ѝ оказваше първа помощ. Там нямаше медицински лица, добави Цеца Станева.

Според Станева именно отсъствието на лекари е довело до смъртта на 27-годишната жена.

След около 10-15 минути дойде линейка от клиниката по анестезиология и интензивно лечение. Докторите влязоха, забавиха се доста. Качиха обратно носилката и си заминаха. Ние останахме навън да чакаме. Никой нищо не казваше. След около час дойде автомобил на охранителна частна фирма. Оказа се, че са дошли да пазят лекарите и сестрите. След около 5 минути излязоха 7-8 човека, за да ни кажат, че не са успели да възстановят сърдечната ѝ дейност, посочи майката на жената, като уточни, че не са проявявали агресия.

Станева коментира, че е разговаряла със зам.-директор на болницата, който не бил учуден от факта, че не е имало медицинско лице. „Никой не знае каква е била причината за припадъка. Нямаше алергии към лекарства, по принцип беше здраво момиче. Имаше синдром на Хашимото, но всеки казва, че не е причина за фаталния край”, добави тя.

От лечебното заведение са обяснили пред Нова телевизия, че 27-годишната жена е починала от усложнения на „основното си заболяване - кардиомиопатия”. Допълват, че при внезапното падане незабавно е започнала кардиопулмоналната ресусцитация (първа помощ при спиране на сърцето), съвместно с екип на Клиниката по анестезиология, а санитарката е била пряк свидетел.

„Никой не ни е говорил за кардиомиопатия. Или пък за някакво заболяване на сърцето. Тя никога не е имала болно сърце”, категорична е майката на починалата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1017

4

IvoIvo

29.05 2023 в 15:38

Край няма :( Много тъжно...

12078

3

edin slep

29.05 2023 в 12:52

Разказаха ми за собственик на голяма частна болница в голям български град, който изпратил съпругата си да ражда във Виена. Просто не вярва на персонала в нея. Пред близки е разказвал, че има достатъчно пари, за да плаща добри заплати, но няма лекари и сестри.

Знаете ли колко лекари предпочитат да работя като търговски представители на някоя фирма, която продава лекарства, защото така печели много повече и стреса е по-малък?

Изгубихме си сестрите, след като години наред получаваха мизерни заплати. Много лекари също заминаха за чужбина.

Много лекари се занимават на частно с шарлатанство, защото и така се печели много. Правят се ненужни операции, а в държавната или общинска болница се набират пациенти.

И в София е зле положението. Преди години отивам в ИСУЛ в кръв, обработва ми раните дежурния лекар и ми каза, че по-късно ще направи визитация в отделенията, за които отговаря той. Два етажа + спешното за един лекар, без сестра, без санитар дори и това в една от най-големите болници.

870

2

Constanza

29.05 2023 в 11:02

В болничните отделения често следобед не може да се намери никакъв лекар.

22548

1

dolivo

29.05 2023 в 10:08

На съд

Безотговорността е голяма

Повечето медицински персонал не разбира отговорността си, и при грешки или неизпълнение, не е подплатено с изпълнителни реакции срещу репутация и джоба им при

С други думи, нефункционираща система

Братовчед ми си замина от лек инфаркт, защото нямаше лекар в спешното повече от 2 часа в нощта на случката. Районна болница.

Всички ли трябва да се наврат в София, за да имат достъп до работещ травма екип с триаж и всичко необходимо за спасяване при инцидент изискваш навременна намеса?
 
X

Да помогнем на украинските деца!