Медицинските специалисти: Не искаме да зависим от клинични пътеки и благоволението на работодателите

БСП внася исканията им в закон

OFFNews Последна промяна на 18 септември 2019 в 14:40 972 0

Снимка БСП

След срещата си с депутати от БСП днес, медицинските специалисти заявиха, че искат стартови заплати за професията, без да има значение в кое населено място работят. „Не искаме да зависим от клинични пътеки и благоволението на работодателите, на които ни прехвърля министър Кирил Ананиев“, категорични бяха медицинските сестри, цитирани от пресцентъра на БСП.

Те коментираха, че в момента в съсловните организации на медицинските специалисти се извършва геноцид, а това че те изчезват и в болниците няма медицински сестри е заплаха за националната сигурност на България.

„Много скоро може да се случи така, че болници да бъдат затваряни заради липса на медицински сестри. Няма какво да разговаряме обаче с министър Ананиев, защото сутринта му зададохме 5 въпроса и нямаме отговор на нито един от тях. Няколко пъти поискахме и среща с премиера Борисов, но явно други са хората, които са му приоритет, а ние не сме достатъчно значими“.

„С медицинските специалисти имаме пълно съвпадение по няколко въпроса, които ние, като народни представители, внасяме. Първо е нашето предложение - болниците да не са търговски дружества." Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в парламента след срещата.

Тя добави, че е редно да има държавни, общински и частни болници, но тези частни, които искат да останат търговски дружества, да намерят начин за финансиране от частни фондове, застрахователни дружества и други.

"Държавните и общински болници обаче не трябва да бъдат търговски дружества, а да се финансират от Здравната каса“, категорична бе Нинова. Тя коментира още, че обещаното от правителството увеличение на заплатите на медицинските сестри не се случва и добави, че в бюджетната процедура социалистите ще предложат увеличение от две минимални заплати.

Представителите на медицинските специалисти обясниха, че няма механизъм, който да задължи болниците отпуснатите от държавата средства да им бъдат изплатени като възнаграждения. „Този принцип ни принуждава и задължава да търгуваме със здравето на хората, потиска ни да се развиваме като специалисти и ни превръща в работници на норма“, обясниха те.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови