Министър Ананиев: Увеличението на заплатите е отговорност на директорите на болниците

OFFNews 13 септември 2019 в 14:15 1933 0

Снимка Архив

Увеличението на възнагражденията на медицинския персонал в лечебните заведения, е ангажимент и отговорност на управителите/директорите на болниците. Министърът на здравеопазването може единствено да създаде рамката и правилата за справедливо разпределение на финансовия ресурс, в това число и на ресурса, предвиден за възнаграждения, заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, цитиран от пресцентъра на ведомството.

Изявлението му е в отговор на думите на премиера Бойко Борисов, че той трябва да обясни къде са отпуснатите от правителството средства за увеличение на заплатите на медицинския персонал.

И аз искам двойно. Кой не иска двойно? Всеки иска двойно. Ние милиарди влагаме в инвестиции. Вчера съм се карал на Ананиев - къде са 50-те милиона, които дадохме. А те не са 50, те са 86 млн. Да се оправдава той къде са", каза Борисов в коментар за протеста на медицинските специалисти.

Позицията на министъра е, че е изпълнил отговорността си с утвърждаването на Методика за формирането на разходите за персонал.

„С решения на Министерския съвет 36 млн. лв. достигнаха до лечебните заведения по реда на Наредба № 3 за дейности извън задължителното здравно осигуряване. По тази линия са подпомогнати държавни и общински лечебни заведения в труднодостъпни и високопланински райони в страната, белодробните болници, психиатричните болници и спешната помощ. Отделно от това с 50 млн. лв. – разблокирани средства от резерва на НЗОК, считано от 1 юли са увеличени цените на повече от 120 клинични пътеки“, уточнява министърът.

„Всеки гражданин трябва да бъде наясно, че средствата от Националната здравноосигурителна каса, както и тези от Министерството на здравеопазването (по Наредба № 3) достигат до болниците при извършени и отчетени съответните дейности по клинични пътеки и по Наредбата за дейности извън задължителното здравно осигуряване“, допълва още министър Ананиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews