Медици поискаха застрахователите да плащат лечението след катастрофа

OFFNews 13 октомври 2015 в 16:40 2059 2

Лечението на пострадалите при катастрофи да се заплаща от застрахователите или от специален фонд, за да не тежат тези разходи на Здравната каса или на болниците. Това предложиха началниците на някои от най-големите анестезиологични отделения в страната.

Годишните разходи на болниците за лечение на пострадали от катастрофи са над 23 млн. лева, като между 70% и 90% не се покриват от здравната каса.

Една ортопедична травма струва средно 4400 лева, а тежка политравма – 1490 лева на ден, без медицинските изделия. При 15-дневно лечение застрахователи на пострадали чужденци заплащат 48 000 лева, а държавата плаща за същия престой 2300 лева, обясни началникът на Клиниката по реанимация в „Пирогов“ проф. Милан Миланов.

Вместо да бъдем печелившата част от една болница, интензивните отделения са бреме за лечебните заведения, подчерта той.

Ако вноската по застраховка "Гражданска отговорност" се увеличи с по 10 лева годишно, това ще генерира близо 30 млн. лева годишно допълнително и така болниците ще могат да посрещат разходите за лечението на пострадали при катастрофи, подчерта и директорът на ВМА проф. Николай Петров.

НЗОК не е виновна за това, че някой е блъснат на пътя. Това не е заболяване, това е увреда, допълни Петров.

11% от приетите пациенти след катастрофа умират, 50% са трайно инвалидизирани, а 47% са временно нетрудоспособни, сочи статистиката.

Загубата от недофинансирането от страна на държавата на дейности е в размер на 30 000 лева на пациент в пловдивската болница „Св. Георги“. Именно от лечение на пострадали при катастрофи болницата е натрупала дълг от близо 5 млн. лева.

Държавата не покрива 70% от разходите за лечение на черепно-мозъчна травма и 84% от разходите за лечение на фрактура на крайниците, обясниха от болницата в Бургас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!