Мъж и жена с шанс за живот след бъбречна трансплантация в Александровска

Донорът е 32-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт

OFFNews 02 септември 2022 в 11:12 1170 0

операция

Снимка УМБАЛ "Александровска"

Екипът, извършил трансплантацията

Мъж и жена получиха шанс за нов живот след бъбречна трансплантация в УМБАЛ "Александровска". Донорът е 32-годишен мъж в мозъчна смърт след мозъчен кръвоизлив, съобщиха от болницата.

Избраните реципиенти са били с най-голям процент органна съвместимост с донора от общо 6 поканени за оценка от листата на чакащи.

Мъжът е на 55 години от Плевен и е на хемодиализно лечение от 2017 година, а жената е на 29 години от Пловдивски регион, на хемодиализно лечение от 2018г.

По думите на началника на Клиниката по урология проф. Марин Георгиев трансплантациите са продължили по-дълго от очакваното и се е наложила намесата на съдов хирург, тъй като бъбреците са били с рядка анатомична особеност - единият е бил с 3 артерии, а другият с 2 вени и 2 артерии.

След интервенцията трансплантираните се възстановяват в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на болницата. Състоянието им е стабилно, с много добри жизнени показатели.

Екипът на лечебното заведение изказва искрени съболезнования на близките на починалия мъж и адмирира тяхното хуманно решение да дарят органите му в най-трудния за тях момент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !