Маските ще са задължителни в болниците и в градския транспорт в цялата страната

Заповедта на здравния министър ще е в сила от 11 до 18 август

OFFNews 09 август 2022 в 17:13 2337 0

маска

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Заповедта ще важи до 18 август

От четвъртък, 11 август, носенето на маски ще е задължително в лечебни заведения, аптеки, оптики, специализирани институции за социални услуги и в социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни.

Маски ще се изискват и при използването на градския транспорт и престоя на съответните спирки/станции, които се намират на закрито. Изключение от изискването за носене на защитна маска се допуска за деца до 6-годишна възраст.

Такава заповед подписа днес министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев. Мерките ще важат за цялата страна.

Заповедта ще бъде в сила от 11 до 18 август, включително.

На 2 август беше издадена заповед от Столичната здравна инспекция, с която се определяха мерките, влизащи в сила от 4 до 30 август. Ден по-късно местата, в които поставянето на маска е задължително, бяха променени. Сроковете - също. 

В новата заповед на здравния министър е посочено, че работодателите и органите по назначаване организират провеждането на противоепидемични мерки в работните помещения - редовно проветряване и дезинфекция; недопускане на лица с прояви на остри респираторни болести до работните помещения и инструктаж за правилна хигиена.

При възможност работата може да бъде организирана и в дистанционна форма или при работно време с променливи граници.

В детските ясли и детските градини трябва да се провежда засилен сутрешен филтър за недопускане на деца с клинични симптоми на COVID-19 и други заразни болести. Ежедневен филтър е задължителен и в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни с цел недопускането на потребители и персонал със симптоми на COVID-19.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови