Линейки минавали по 200 км, за да заредят, заради липса на контрол

OFFNews 23 март 2016 в 16:53 3488 3

В случая с разкритията, че линейки изминават по 200 км, за да заредят гориво от определена верига бензиностанции, заради което шефът на Спешна помощ в София д-р Георги Гелев получи последно предупреждение за уволнение, не става въпрос за злоупотреба, а за недостатъчно упражнен контрол. 

Това заяви здравният министър Петър Москов. 

След като разследване показа, че линейки от Пирдоп, Елин Пелин и Своге пътуват по 200 км, за да заредят гориво в конкретна бензиностанция, договорите за гориво бяха прекратени и по случая започна проверка.

Гарантирам, че разкритията по никакъв начин не водят до риск за пациентите или пък до вреди за бюджета. В обществото и в медиите обаче не бива да остава и грам съмнение за прозрачността, адекватността и ефективността на харченето на публичните пари, коментира министърът.

Въпреки уверенията на министъра обаче договорите за консумативите, и в частност горивата, вече ще се договарят централизирано от Министерството на финансите. Всички 147 второстепенни разпоредители на Министерството на здравеопазването ще влязат в това централизирано договаряне, обясни Москов. 

От две седмици вече има разпоредена проверка на всяка една обществена поръчка във всички второстепенни разпоредители на министерството, а до 10 дни директорът на Спешна помощ в София трябва да създаде необходимата организация, за да може линейките да зареждат с гориво в местата, където са базирани, каза още министърът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!