Личните лекари настояват за увеличаване на потребителската такса

OFFNews 24 януари 2023 в 12:10 831 0

медик

Снимка Pixabay

Предложението е за 10% от минималната работна заплата

Личните лекари настояват потребителската такса за преглед, която заплащат пациентите, да бъде увеличена. Сега тя е 2,90 лв. и не е променяна повече от 10 години.

„Нашето мнение е, че потребителската такса не изпълнява функциите, заради които е въведена. Първата и основна функция е да регулира потока от пациенти и да предпазва здравната система от свръх използването на услуги“, обясни д-р Пламен Панайотов, личен лекар в Бургас пред bTV.

Според него всичко, което е безплатно или с ниска такса, ще бъде експлоатирано до безкрайност.

„Втората основна функция на потребителската такса е допълнителното заплащане. Ясно е, че множеството услуги, покривани от НЗОК, са далеч от пазарните цени, те са по-ниски. Ето защо функцията на тази такса е да допълни тези по-ниски цени“, каза още д-р Панайотов.

Личните лекари настояват таксата да бъде увеличена, но не с някакъв процент или с определена сума. Те искат да се
върне старото положение за обвързване с минималната работна заплата (10% от трудовото възнаграждение). Така при минимална заплата от 780 лв. в момента, таксата би била 7,80 лв.

"Така, по естествен път, ще бъде актуализирана тази такса съобразно променящата се обстановка в България и в ЕС. Тази такса съществува в цяла Европа“, казва още личният лекар.

Таксата от около 8 лв. за едни би била ниска, а за други – висока. Ето защо лекарите предлагат социално слабите групи да бъдат компенсирани от някои механизъм за социално подпомагане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови