Личните лекари искат строг ред за имунизациите - пациентите да записват час и да има глоби при неявяване

Янка Петкова 21 август 2019 в 14:31 3097 0

Снимка Pixabay

Уведомяването на подлежащите на ваксиниране за техните права и задължения, за ползите от ваксините, за рисковете от съответното инфекциозно заболяване и т. н. да се извършва от МЗ и НЗОК и други държавни институции и неправителствени организации, като за целта се използват всички възможни информационни канали.

Това предлагат от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в становище до МЗ, НЗОК, Комисията по здравеопазване в НС и медиите по повод Проекта за промени в Наредбата за имунизациите у нас.

От сдружението препоръчват да се въведе нов текст, който регулира взаимодействието със здравните медиатори по места.

Предлага се родителите и пълнолетните лица, които подлежат на имунизация, да се задължат да търсят информация за предстояща имунизация с насрочване на ден, дата и час за манипулацията. Пропускането на датата и часа да се счита за неявяване и да се санкционира от РЗИ. Според предвидените в закона за здравето санкции глобата за родител или настойник при първо неявяване за задължителна имунизация е от 50 до 100 лева, а за повторно неявяване – от 100 до 200 лева.

От сдружението подчертават необходимостта от създаване на Единен електронен национален регистър на имунизациите, чрез който да се следи целият процес по имунизиране на населението.

Предлага се още лицата, които са отказали да бъдат имунизирани, да удостоверяват отказа си с подпис в амбулаторен лист, в който се вписва код „Имунизация непроведена поради отказ на пациента“.

В становището си общопрактикуващите лекари подчертават необходимостта от уеднаквяване на изискванията за възрастта при поставяне на имунизациите и реимунизациите по национални програми и на задължителните имунизации, защото различните изисквания за възрастта на извършване на имунизациите поражда объркване у лекарите и родителите.

Според личните лекари въвеждането на допълнителна доза при ДТК е добро решение с оглед променената заболеваемост от коклюш. Премахването на третия прием на ваксината срещу пневмококови инфекции при бебета и отпадането на пробата Манту и евентуално ваксина БЦЖ при 11-годишните обаче според тях буди сериозни притеснения за колективния имунитет, предотвратяването на епидемични взривове, намаляването и изкореняването на тези заболявания в национален мащаб.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови