МЗ променя календара за имунизации срещу туберкулоза, коклюш и менингит

Общопрактикуващите лекари ще информират подлежащите на имунизация с писмо по пощата, имейл или SMS

OFFNews 11 август 2019 в 08:38 3280 0

Промени в имунизационния календар инициира Министерството на здравеопазването.

Проектът за изменение на Наредба 15, публикуван в петък за 14-дневно обществено обсъждане, предвижда:

- намаляване приемите на основна имунизация на пневмококова конюгирана ваксина от три на два при деца до 6-месечна възраст;

- отпадане на проба Манту и реимунизация срещу туберкулоза при деца на 11 г.;

- въвеждане на реимунизация срещу коклюш при деца на 12-годишна възраст.

"Промените са свързани с необходимостта от осъвременяване на националната имунизационна политика в съответствие с препоръки на Световната здравна организация и европейските имунизационни схеми и с направени от Експертния консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката предложения до министъра на здравеопазването", пише в мотивите си здравният министър Кирил Ананиев.

От МЗ аргументират въвежданата реимунизация срещу коклюш с думите, че тя ще повиши колективния имунитет при достигането на висок имунизационен обхват се очаква да намалее заболяемостта от коклюш в страната.

Общопрактикуващите лекари ще могат да информират пациентите си, които подлежат на имунизация, с писмо, по факс, с имейл или SMS, става ясно от документа. Те ще са длъжни да осигурят обучено медицинско лице за извършване на проба Манту и на имунизация/реимунизация срещу туберкулоза, ако самите те не са професионално компетентни да ги направят.

Ако дете няма общопрактикуващ лекар, то ще бъде насочвано към амбулатория за първична медицинска помощ или имунизационен кабинет на съответната Регоонална здравна инспекция.

Ваксините за задължителните планови имунизации и реимунизации се купуват всяка година от МЗ и се предоставят на личните лекари. Задължителните имунизации и реимунизации са безплатни за пациентите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови