Личните лекари искат 33% увеличение на средствата за извънболнична помощ

OFFNews 11 април 2023 в 10:22 1291 0

медицина

Снимка Pixabay

Предложение от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България

Увеличението на бюджет 2023 г. за първична извънболнична помощ да бъде с 33% повече спрямо 2022 г. настояват от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) в писмо да ангажираните институции.

От управителния съвет на съсловната организация предлагат да се запази тенденцията за по-малък дял на капитационното заплащане (сума за записан в практиката пациент).

От НСОПЛБ са категорично против приетата през 2022 г. методика за обвързване на цените за извършени дейности с процента на изпълнение и настояват това да отпадне от Националния рамков договор за 2023-2025 г.

Какви са мотивите за исканото увеличение на средствата

Парите, които се предвиждат за всяка практика, са за лечебното заведение, а не само за лекаря, който я управлява. От сдружението поясняват, че средствата се разпределят за възнаграждение на персонала и справяне с увеличените разходи, които възникват с въвеждането на допълнителни дейности в извънболничната помощ. Друг мотив е увеличаването на осигурителната тежест след вдигането на минималната работна заплата. От сдружението изтъкват като аргумент и необходимостта от синхронизиране с насоките в документите на ЕС.

Предложението е подписано от председателя на сдружението доц. Любомир Киров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!