Личен лекар: Липсва адекватна информация за противопоказанията на ваксините

OFFNews 03 февруари 2021 в 09:12 1136 0

Снимка Архив

Липсва адекватна информация за противопоказанията на ваксините при отделните групи хора. Има публикувани кратки характеристики, но пациентите постоянно задават въпроси, на които личните им лекари нямат отговор. Това каза по bTV д-р Виктория Чобанова, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София - област.

Сред задаваните въпроси са как ще се отрази ваксината, ако сте си сложили ботокс или имате артрит, не се знае и дали ваксините трябва да се слагат на онкоболни на химиотерапия, обясни лекарката.

По нейните думи има указания ваксината на „Астра Зенека“ да не се поставя на лица над 55 години, което означава, че трябва да се взема една ваксина над тази възрастова група и други за останалите.

Според д-р Чобанова трябва да има детайлно описание на процедурите и ясен протокол, защото това защитава както пациента, така и лекаря и не позволява свободно тълкуване.

По думите ѝ личните лекари са били изненадани, че трябва да подготвят списъци с желаещите да се ваксинират, за което научили от медиите.

Щеше да бъде много по-добре да бъде изпратено едно писмо до джипитата, а не те да научават по този начин за записването за имунизация, коментира тя.

Неясноти има и около логистиката на имунизацията.

Не знаем с какви ваксини ще имунизираме – едните са 5 дози в опаковка, други 6, 8, 10, каза Чобанова. Ваксината на Пфайзер/Бионтех трябва да се доставя всяка седмица, защото има много кратки срокове за съхранение извън специализираните фризери. От РЗИ са я уверили, че доставки на ваксини ще има всяка седмица.

Според д-р Чобанова е най-добре от РЗИ да доставят ваксините до кабинетите. Хората от малките населени места ще трябва да отидат в кабинетите на личните си лекари, защото джипитата нямат хладилници за транспортиране на ваксини, а и в кабинета има необходимото оборудване за осъществяването на ваксинациите и за проследяване на пациента в първите 15 минути след нея, каквито са указанията.

Според общопрактикуващия лекар в момента се наблюдава леко покачване на броя заразени и вероятно тази тенденция ще се запази. Очаквам да има покачване, след като се вдигнат мерките. Обикновено след латентен период от 3 до 6 седмици заболяемостта нараства, коментира д-р Виктория Чобанова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!