Лекарска грешка? Жена почина от инфаркт след лечение за настинка

OFFNews 15 ноември 2022 в 09:24 19077 1

спешна помощ

Снимка БГНЕС/Михаела Катеринска

Случай от Сандански

Жена отива в Спешния център в Сандански с признаци за инфаркт, а ѝ изписват болкоуспокояващи за настинка. Резултатът е фатален - след 15 дни тя почива, а лекари казват на близките, че кардиограмата ясно е показвала инфаркт. 

На 8 октомври Ивелина Кацарска търси помощ в Спешния център в Сандански с болки в гърдите и повръщане. Екипът, който я приема, ѝ прави кардиограма.

"Оттам анонимният доктор, ние не знаем кой е, я приема и казва, че ѝ няма нищо", разказва пред Нова телевизия дъщерята на починалата Цветелина.

Прегледалият жената изписва болкоуспокояващи и я изпраща у дома. Състоянието ѝ обаче не се подобрява. Близките й търсят мнение от столични специалисти, които са категорични, че жената е с явни индикатори за инфаркт и тя отива отново в Спешния център, 15 дни след първия прием.

"Приемат я веднага, разбират, че тя е била още тогава с инфаркт. Разбира се, че е объркана кардиограмата", казва Цветелина.

След смъртта на жената семейството ѝ настоява да разбере кой е медикът, прегледал я в Спешния център в Сандански.

Прикриват го в момента. Не ни казват кой е. Била е дежурна лекарка, но не я е прегледала тя. Объркали са доста неща. Казаха, че още ще разпитват. Даже не е заведена в журнала в Спешното, че е била в този център. Исках да проверя по камерите, но казаха, че не се знае дали въобще са записали. Нищо друго не искам, искам само да се разбере кой я е прегледал и да си скъса дипломата. Това за мен не е лекар. Те казват, че фелдшер е бил, не знаят кой я е прегледал дори, обяснява дъщерята.

От Спешния център са казали, че по случая се извършва проверка. На смяна тогава е била лекарка, която в момента е в отпуск. Установено е, че не тя е прегледала пациентката, а неин колега мъж.

Не знам пиян ли е бил, какво е бил, не е разчел кардиограмата. Казват дори, че е бил някакъв фелдшер. Не е била докторката на смяна. Фелдшерът я е прегледал, но не е разчел кардиограмата. Могла е да си поживее още. Могла е. След втория прием в болницата, лекарят казва, че е можела да си поживее още, казва Цветелина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови