Лекарка от ковид-отделението в Добрич: Ръководството неглижираше ситуацията

Лечебното заведение спешно се нуждае от инфекционисти и пулмолози

OFFNews 12 август 2020 в 10:21 7351 2

Ръководството доста неглижираше ситуацията и си мислеше, че при нас ще се разминат нещата и няма да ни връхлети толкова сериозно пандемията. Това каза по БНР гастроентерологът д-р Ивелина Вълчева, една от двете лекарки, които работят в ковид-отделението, по повод на критичната ситуация с болницата в Добрич. 

Според нея това е обяснението за липсата на всякакви съществени мерки. "Доста несериозно се отнесоха към кризата", твърди д-р Вълчева. 

По думите ѝ болните са много, двете отделения – Ковид-сектор и Второ вътрешно, са запълнени до максимум и няма как да бъдат приемани повече болни. "Това са тежко болни, които изискват продължително лечение“, поясни тя.

Д-р Вълчева каза още, че обществото доста неглижира ситуацията. Данните показват, че през май в Добрич е имало 0 заразени, юни – 7, юли – 301, а през август вървят към 550.

Организацията в момента крие рискове и за пациентите, и за медицинския персонал и няма как да се осъществи качествено лечение в този вид на отделението, смята д-р Елис Селимова, също гастроентеролог. Д-р Вълчева и д-р Селимова се грижат за болните с COVID-19 в Добрич след закриването на инфекциозното отделение заради напуснали лекари.

Дефицитът на специалисти в Добричка област е изключително сериозен, трябва да се командироват специалисти – пулмолози и инфекционисти, защото инфекциозното отделение е закрито, а градът е голям, подчерта д-р Вълчева.

Препоръките на РЗИ да се отделят два потока – чист и „мръсен“, които да се обслужват от отделен персонал, не могат за бъдат спазени заради липсата на хора, уточни Ивелина Вълчева. „Ние имаме препоръки от РЗИ, които към този етап, в резултат на нашата организация, не можахме да спазим.“

Легловият фонд на болницата към момента е достатъчен, изтъкна д-р Селимова. Големия риск тя вижда в липсата на медицински персонал, който да обслужва тези болни. При необходимост пациентите могат да бъдат насочвани към общинските болници в Каварна и Балчик, допълни тя.

Д-р Вълчева и д-р Селимова се надяват скоро да има промяна и да настъпи реорганизация, за да могат да работят по-спокойно.

Припомняме, че вчера със ситуацията в лечебното заведение се запознаха здравният министър Костадин Ангелов и главният здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев. След посещението им беше взето решение за смяна на ръководството на МБАЛ Добрич.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

89

2

bat.galin

12.08 2020 в 19:59

нови калинки сменят стари калинки

6145

1

kokoten

12.08 2020 в 10:59

...идиотска работа...не стига че,Мутрата не взима никакви мерки,ами и колегите се осират...