Лекарка от ИСУЛ с награда за иновативно лечение на глаукома

OFFNews 06 април 2022 в 12:27 1285 0

Снимка УМБАЛ "Царица Йоана-ИСУЛ"

Д-р Нора Великова - офталмолог от Очната клиника на УМБАЛ ”Царица Йоанна-ИСУЛ” и асистент към Катедра ”Спешна медицина” на МУ-София, спечели конкурса „Млад учен” на Българското глаукомно дружество.

Наградата бе връчена за представянето на резултатите от иновативна за България миниинвазивна антиглаукомна операция - гониотомия с Kahook Dual Blade.

Методът, който се прилага само в Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, може да се извършва едновременно с операцията за катаракта (при възрастните хора тези състояния обикновено вървят паралелно), така болният получава ефект 2 в 1: от една страна зрението се подобрява, тъй като се отстранява катарактата, а от друга- вътреочното налягане и рискът от прогресия на глаукомния процес намаляват.

Д-р Великова в екип с началника на Клиниката по очни болести - Доц. д-р Борислав Кючуков, дм, FEBO, извършват тази щадяща минимално травматична процедура от 4 години. Научно-изследователският проект е станал възможен благодарение на финансова подкрепа от Медицински университет - София. Миналата година д-р Великова също беше удостоена с награда за млад офталмолог с научен принос „Проф.Стоимен Дъбов” от Българското дружество по офталмология.

Конкурсът „Млад учен“, проведен в рамките на ХХ-ти Симпозиум на Българското глаукомно дружество(БГД), се състои от двуетапна селекция на участващите проекти. Селекцията включва преглед на научните доклади в пълен текст и след това представяне на одобрените доклади пред аудитория от офталмолози. Оценката се извършва от Управителния съвет на дружеството с председател Доц. Марин Атанасов, дм, FEBO.

Какво представлява иновативният метод

Освен че помага да се подобрят две състояния наведнъж, методът стимулира естествената дренажна система на окото, за разлика от класическата хирургия, при която се прави изкуствен път за оттичане. При глаукомата в окото се образува повече течност, която притиска зрителния нерв и постепенно го уврежда безвъзвратно.

По време на операцията в засегнатия орган се прави миниатюрен, 2 мм разрез, през който се поставя мека леща, която замества помътнялата в следствие на катарактата естествена леща. През същия отвор се влиза с още по-миниатюрно ножче, което стимулира дренажа на вътреочната течност. Операцията е минимално инвазивна и с много добър профил на безопасност и бързо възстановяване. Ден след интервенцията пациентът може да бъде изписан, а до седмица да възвърне изцяло нормалния си начин на живот.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!