Лекарите и Здравната каса подписаха рамковия договор

OFFNews 28 февруари 2017 в 19:10 2179 0

Снимка БГНЕС

Лекарите и Здравната каса подписаха Националния рамков договор за 2017 г. 

Те договориха по-гъвкави финансови лимити за болниците и повече пари за лекарите за някои прегледи в извънболничната помощ. 

Цените на клиничните пътеки се запазват, но могат да бъдат намалявани, ако се стигне до голям преразход в болничните бюджети. 

Лекарите и НЗОК се разбраха за гъвкави тримесечни бюджети на болниците. Бюджетът на болниците ще е 1.613 млрд. лева - колкото и през миналата година. Месечно бюджетът на лечебните заведения ще е между 133 и 137 млн. лева с 3% буфер, в рамките на който болниците ще могат да надскачат бюджета си.

От Българския лекарски съюз коментираха, че така на практика болниците ще работят без лимити. Ако се надвиши максималният бюджет от 137 млн. лева, ще се намаляват цените на клиничните пътеки, довели до преразхода.

В извънболничната помощ са договорени повече прегледи при специалист, като са заложени и по-високи цени за някои прегледи.

Служебният здравен министър Илко Семерджиев заяви, че с подписването на рамковия договор е избегнат административно-командният модел и се е върнало договорното начало.

Миналата година не се стигна до подписване на НРД заради несъгласието на Българския лекарски съюз с политиката на тогавашния здравен министър Петър Москов и най-вече заради твърдите лимити за болниците и въвеждането на пръстовата идентификация в болниците. 

Управителят на НЗОК Глинка Комитов също обяви, че е доволен от постигнатото споразумение, като допълни, че не е притеснен от гъвкавите бюджети на болниците, защото се е постигнала договореност с БЛС за самоконтрол.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови