Лекари: Ще фалират болници без актуализация на бюджета на НЗОК до 20 дни

OFFNews 24 юни 2014 в 17:55 2428 1

Цветан Райчинов

Ако до 20 дни бюджетът на Здравната каса не бъде актуализиран, през септември ще има фалирали болници и ще се наложи пациенти да бъдат връщани. Това заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов, цитиран от БНР.

В момента дълговете на болниците достигат до 400 млн. лева, а 127 млн. от тях са просрочени, посочи Райчинов.
По думите му през септември болниците ще могат да плащат само минимални заплати, затова рискът от това да се наложи пациенти да бъдат връщани е все по-голям.

Актуализацията на бюджета не е най-доброто решение. По-добре е държавата да плаща пълния размер на здравните вноски на групите граждани, на които заплаща вноските. По този начин няма да има дефицит през следващите години, категоричен е Райчинов.

В същото време зам.-кметът по здравеопазването в Столичната община ген. Стоян Тонев каза, че общинските болници са в добро състояние, тъй като общината доплаща на болниците недостига след заплащането на Касата.

Шефът на Здравната каса е като един шеф на сиропиталище, на който казват, че всички утре трябва да са отличници, защото НЗОК се контролира от Министерството на здравеопазването и лимитът за изплащане на суми се отпуска всеки месец от министъра на финансите. Касата е един посредник. Министърът на финансите и министърът на здравеопазването носят пряка вина за недофинансирането и неспазването на сроковете, които са определени в закона, коментира Тонев.

Здравната каса обяви в понеделник, че ще поиска актуализация на бюджета си с 328 млн. лева. От НЗОК обявиха още, че към бюджета ще бъдат добавени и 55 млн. лева, които са събрани в повече от НОИ.

Причината за поисканата актуализация е очаквания дефицит от около 500 млн. лева в края на годината.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!