Лекари оперират пациенти без нужда, връзват хора в съзнание за леглата

OFFNews Последна промяна на 15 май 2016 в 19:38 44000 8

Снимка бТВ

Лекари оперират пациенти без нужда, за да има оборот. Болни са връзвани за леглата, въпреки че са в съзнание след излизане от упойка. 

Това разказа доц. Марин Генчев, преуспял неврохирург в Германия, който се завърна в България и след няколко месеца като началник на Клиниката по неврохирургия в болница „Св. Анна” напусна, по бТВ. 

„Моята цел беше да създам една модерна клиника, в която да се работи хирургия както в Германия, в която лекарите да не се чувстват задължени да оперират пациенти без да е нужно, за да има оборот, в която персоналът получава и адекватно възнаграждение, и по няколко причини това стана абсолютно невъзможно”. 

Лекарите да оперират пациенти без да е нужно е един световен феномен, каза докторът.

„Затова исках да имам собствена клиника, по цял свят движеща сила стават все повече финансовите резултати и все по-малко резултатите, които показваме като лекари, призна доцентът. Случиха се три неща в болница „Св. Анна”, които направиха промяната абсолютно невъзможна, обясни той. 

„Първо - бяха ми отнети всички възможности да контролирам назначаването и израстването на персонала. Могат да бъдат назначавани хора без мое знание и одобрение, могат да бъдат повишавани хора в длъжност без мое знание и одобрение и това означава, че аз практически нямам никакъв контрол над персонала.

Второ - бе ми отнето правото да вземам крайното решение за това как един пациент ще се лекува. Като началник клиника вие имате право да кажете, особено в спорни ситуации: „Ние ще направим това”. Две седмици преди да напусна беше назначен ръководител на клиниката, аз бях началник, той беше методичен ръководител на клиниката, и при първото ни общо посещение при пациент бяхме на различно мнение и тогава разбрах, че няма как това да продължи по този начин.

Трето, което мен много ме притесняваше, може би най-много ме е притеснявало, беше че от страна на колеги имаше не много човешко отношение към пациенти. Например на една пациентка, която оперирах с един челен тумор, тя след операцията се събуди, беше една жена на 60 – 65 години, отиде в друго отделение и на следващата сутрин я заварих вързана, в пълно съзнание. Тя ме молеше да я отвържа. Опитах се да накарам персонала да я отвърже и те дълго време ми отказваха. Аз водих може би един час битка с тях докато това се случи.

По думите му едва ли връзването е било с медицинска цел, тъй като при пациент с ясно съзнание, който иска да бъде развързан, няма индикации това да продължи. В Германия, ако влезете в такова отделение, вие не виждате нито един пациент вързан, допълни доцентът.

Връзването на пациенти очевидно е практика, което мен много ме натоварваше. Стигна се до там, че аз до такава степен се притесних, че престанах да си оперирам пациентите в клиниката, ходих по частни болници да оперирам мои пациенти. Тогава разбрах, че всичко се обезсмисля – как може аз като началник клиника да искам да оперирам пациенти в една частна структура. Звучи като губене на време”, разказа доц. Генчев. 

Преследването на печалба от страна на лекарите е много сериозен проблем. Това е може би кардиналния проблем в здравеопазването в световен мащаб, каза още лекарят. Той допълни, че екипът, с който е работил в болница "Св. Анна", е бил страхотен. Проблемът е в организацията, няма ред. Всичко се свежда до това. За парите, които даваме, можем да получим по-добро здравеопазване. Премиерът най-вероятно е прав, че изтичат някъде пари”, коментира доцентът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9214

8

XR4

16.05 2016 в 23:45

Жалка картинка!!! Лекарите(лекар-човек който ЛЕКУВА други хора) не са лекари ами търговци....на животи,съдби и болки!

"...Преследването на печалба от страна на лекарите е много сериозен проблем. Това е може би кардиналния проблем в здравеопазването в световен мащаб, каза още лекарят..."

това не са мои думи!

Писал съм го друг път , ще го напиша пак-добре бе ,хора, като търсите печалбата,парите,лъскавия живот...ами станете адвокати,финансисти,бизнесмени.Тогава никой няма да ви обвинява в нищо.Защо бе , мамка му , ставате ЛЕКАРИ ?!?

9239

7

лекар

16.05 2016 в 19:54

самият "доктор" няма да оценявам, кодекс... коментиращите ще посъветвам да внимават какво си пожелават. помислете как ще реагирате, ако някой дойде да ви съветва и критикува във вашата област на компетентност. и го умножете по 100. поради отговорността...ако и сега не сте разбрали - "напускаме" ще стане "напуснахме".

8584

6

сдг

16.05 2016 в 15:27

Балкански,от мене минуса е защото ми говориш за комунистическо лечение,а там бяхме с 100 години назад в лечението на болни.
А и отиди да се полекуваш в "капиталистическа болница" в Германия например,да видиш лечение и обслужване.Там е в пъти по качествено лечението,и наши комунизъм,ряпа да яде.Там е комунизма!

8073

4

Панелен земеделец

16.05 2016 в 11:01

Баща ми е доста възрастен, вече с много проблеми, но и с много кураж, инат за оцеляване: сърце, байпаси, прешлени, Крон. Преди година с местна упойка оперира херния за да може да ходи и да не лежи вкъщи. Обиколил съм бая болници с него - досега с признание и благодарности.
Влезе в Пирогов с "мелена" (кръв в изпражненията), заведох го на крака. За половин ден мина из вс.необходими кабинети, тушираха малка язва и го приеха в 1-ва коремна. На легло в коридора. 30 часа никакава храна (сигурно така е трябвало). Втората вечер става за тоалетна, пада от леглото от слабост. Връзват го, тъпчат го с конски дози успокоителни и се обаждат да го прибирам: бил излекуван, но "малко неспокоен". И като отидох, и до сега, той има халюцинации, "бил отвличан", вярва, че са го били, не знае къде и защо е лежал. Върнах го у дома на количка, но по-късно някак отидохме на рентген: 3 счупени ребра и късмет, че не пробили дроба. В момента агонизира у дома. Намразих докторите, Пирогов и ментори като Москов.

8584

3

сдг

15.05 2016 в 22:39

Личи си че човека е живял и работил в Германия.Неможе да осъзнае че в България неговите колеги почти не лекуват,говорят само за пари,а дали ще свършат работа,това е отделен и не много важен въпрос за тях.А що народ избиват,но тази статистика,я няма никъде,тя само между хората се знае!

8884

2

Nimart

15.05 2016 в 21:32

Комунисти "строят" капитализъм. Не става!