Лекари обвиниха НЗОК в орязване на направленията с 20%, Касата отрече

OFFNews 18 май 2017 в 13:34 2341 0

Снимка БГНЕС

Българският лекарски съюз обяви, че направленията за второто тримесечие са намалени с между 15 и 20% спрямо първите три месеца на годината.

Информацията съобщи пред БНР зам.-председателят на БЛС д-р Галинка Павлова.

От Пациентски организации „Заедно с теб” също обявиха, че са получили оплаквания за липса на направления.

„За поредна година се повтаря едно и също нещо – от цялата страна пристигат съобщения в централата на БЛС, че парите, с които ще разполагат общопрактикуващите лекари, са намалени приблизително с около 20%. Това ще се отрази на тяхната работа и най-вече на пациентите. Те няма да могат да направят своите профилактични прегледи и изследвания. Няма да могат да направят пълния брой прегледи за диспансерните си диагнози и изследвания. Когато имат някакъв здравословен проблем, те няма да могат да бъдат консултирани от специалист, който съответно да назначи изследвания", посочи Павлова.

Тя допълни, че причината не е в липсата на средства, като подчерта, че е много интересно защо в такъв случай НЗОК икономисва средства. 

"Това е престъпно, защото се икономисва от здравето. Парите, които БЛС е договорил, за да има спокойствие в системата, чиновниците от НЗОК се опитват да ги преразпределят, спестявайки от извънболничната, да ги насочат към болничната, а сумите за болнична да ги насочат за лекарства. Ние, подписвайки рамковия договор, сме били в ролята на наивници, че това, което сме договорили, ще бъде спазвано", коментира Павлова.

От Здравната каса категорично отрекоха информацията за намаляване на броя на направленията. 

Оттам обявиха и данни от информационната система на институцията за отпуснатите направления за първото и за второто тримесечие. 

Според данните броят на направленията за първото и второто тримесечия е без промяна - 1 613 131 броя. Има обаче малко преразпределение между броя на направленията между тези за личните лекари и тези са специалистите. 

Направленията за личните лекари за първото тримесечие са 1 366 140, а тези за второто тримесечие - 1 363 485. Направленията за специалистите са съответно 246 991 за първото тримесечие и 249 646 - за второто. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!