Лекари и жители на Ловеч блокираха пътя София - Варна

OFFNews 27 май 2018 в 17:20 2540 0

Снимка БНР

За четвърти път жители на Ловеч и лекари организираха протест с блокада на движението по главния път София - Варна, в района на Абланица, съобщава БНР.

Близо 100 души блокираха движението и в двете посоки. Автомобилите ще бъдат пропускани през 10 минути, за да не се образуват големи колони и сериозни задръствания.

Протестиращите продължават да настояват за трайно решаване на проблемите с тежкото финансово състояние на ловешката болница, въпреки че от правителството поеха ангажимент да преведат пари за изплащане на трите забавени заплати на работещите болницата. Според протестиращите, това няма да реши проблемите с тежкото финансово състояние.

Тази сутрин градът осъмна и с множество транспаранти, на които пишеше: "Спасете Ловешката болница", "Не ни обричайте на смърт", "Кой фалира Ловешката болница?"

Протестът ще продължи до 18.00 часа.

До края на идната седмица ще бъдат изплатени възнагражденията на работещите в МБАЛ Ловеч, съобщиха по-рано днес от пресцентъра на здравното министерство.

Във връзка с изразена позиция от определени представители от МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов" в Ловеч, че няма яснота относно бъдещето на лечебното заведение, Министерството на здравеопазването информира, че в изпълнение на решението на правителството болницата ще получи 1 022 985 лв. безлихвена възмездна финансова помощ за разходи за персонал за февруари, март и април 2018 година. До края на идната седмица ще бъдат изплатени възнагражденията на персонала и по този начин ще се преодолее изоставането.

В инвестиционната програма на министерството са предвидени допълнително 175 хил. лв. за оборудване, което е предпоставка за подобряване дейността на водещи структури в болницата.

В разчетите на НЗОК за дейност за април, лечебното заведение е предвидено да изработи клинични пътеки и клинични процедури на стойност над 440 хил. лв. като потенциалът на болницата е да достигне приходи от здравна каса в размер на близо 532 хил. лв. Това са параметри, които гарантират оптимално реализиране на текущата дейност, разпределение на паричните потоци както за персонал, така и за консумативи и медикаменти, а и за погасяване на просрочени задължения, в рамките на възможностите на лечебното заведение, се посочва в съобщението.

Министерството на здравеопазването, след трудни преговори, постигна споразумение за разсрочване на задълженията на лечебното заведение към основните кредитори, като най-големият кредитор е опростил лихвите и 300 хил. лв. от задълженията на болницата, а останалите са приели периоди на погашения, които позволяват оптимално реализиране дейността на МБАЛ, допълват от здравното министерство.

В съобщението се отбелязва, че изброените факти и обстоятелства доказват, че многопрофилната болница със смесено държавно и общинско участие в капитала е приоритетна за държавата, за местната власт и е основен фактор за развитие на здравеопазването в област Ловеч.

Предприети са действия за анализ и сигнализиране за причините и факторите, довели до тежкото финансово състояние на МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов" с цел тяхното елиминиране вбъдеще. За да има гаранции, че лечебната дейност ще се реализира законосъобразно и целесъобразно в лечебното заведение се търсят подходящи механизми за реализиране на оздравителния план. Той трябва да се изпълнява, така че да гарантира лечебната дейност и разпределението на паричните потоци както за лечение на пациентите, така и за осигуряване спокойствие и предвидимост в работата на персонала на областната болница.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови